Županijski sud odlučuje o reviziji suđenja Stepincu

Županijski sud u Zagrebu odlučivaće danas o reviziji suđenja hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu koji je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Godinu dana po završetku Drugog svetskog rata, Hrvatsko javno tužilaštvo Stepinca je optužilo da je sarađivao sa okupatorom i ustaškim režimom u NDH, zbog nasilnog pokatoličavanja pravoslavaca i za pomaganje ustaškom režimu.

Sedamdest godina kasnije njegov rođak pokrenuo je potupak revizije suđenja.

"Dužni smo prema porodici Stepinac, dužni smo prema hrvatskom narodu da se istina sazna", rekao je Boris Stepinac, rođak Alojzija Stepinca.

Istoričar Čedomir Antić podseća da su sudski procesi u komunističkoj Jugoslaviji uglavnom bili politički i da su te presude zato podložne reviziji čak i u situacijama kada je postojala objektivna krivica osuđenih.

"Ja nisam protiv procesa rehabilitacije ali mi je čudno da neko ko je bio protiv toga da se rehabilituje čovek koji je bio ministar vojni države članice antihitlerovske koalicije, to je Dragoljub Mihailović, da je to problem Hrvatskoj, smatraju da je u redu da se rehabilutuje Stepinac koji je 10. april dan kada je proglašena NDH pozdravio kao najveći događaj u hrvatskoj istoriji i koji nije u krajnjoj liniji raskinuo do kraja sa NDH, iako je vršila genocid i koji nije sprečio pokatoličavanje", kaže istoričar Čedomir Antić.

Ako tročlano veće županijskog suda u Zagrebu danas zaključi da je revizija utemeljena, presuda ratnom zagrebačkom nadbiskupu iz 1946. biće poništena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво