Kovač: Oštre protivmere ako Srbija nekog uhapsi

Zvaničnici odlazeće vlade u Zagrebu ne odustaju od zahteva da Srbija povuče zakon o univerzalnoj jurisdikciji, a ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je da bi Hrvatska primenila oštre kontramere ukoliko bi Srbija uhapsila nekog hrvatskog građanina pod optužbom za ratne zločine.

"Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada to imala hrabrosti učiniti jer bi morala računati s ošštrim protivmerama. Jedna od mera bi bila apsolutna blokada svih pregovora procesu pristupanja EU", rekao je Miro Kovač za TV Novu.

Kovač je i posle otvaranja pogavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU ponovio zahteve koje je Hrvatska postavljala, a upitan da li je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji suspendovan ili nije Kovač je odgovorio da nije, ali da Srbija to mora učiniti.

On je dodao da postoje platforma i jasni kriterijumi koji su definisani u pregovaračkom procesu.

"To smo uspeli sve da ubacimo i Srbija sada mora krenuti što pre u izmenu svog zakona. Osnovali smo komisiju na nivou Vlade, sledeće sedmice imamo prvu sednicu i zatražžićemo da Srbija što pre počne s izmenama tog zakona", tvrdi Kovač.

Kovač je rekao i da će Hrvatska blokirati bilo kakve optužžnice koje bi Srbija mogla da aktivira.

"Vreme je da Srbija počne razmišljati o tome da postoje zapovednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražžuju", rekao je Kovač.

I hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je da hrvatska vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije popustila Srbiji, jer su, kako je naveo, vrlo transparentni uslovi koje ta zemlja treba da ispuni u pregovorima s Evropskom unijom, prenela je Hina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се