Hrvatska pod senkom nasilja

Premijer Hrvatske Ivo Sanader najavio je vandredne mere za borbu oprotiv organizovanog kriminala, "nakon eskalacije nasilja do tačke koja ugrožava članstvo Hrvatske u EU".

Mere će podrazumevati veću nadležnost policije, efikasnija suđenja u oblasti organizovanog kriminala, baze DNK podataka osućenih kriminalaca i pravo da se konfiskuje nelegalno stečena imovina, najavio je premijer Hrvatske Ivo Sanader.

Suočićemo se sa organizovanim kriminalom, mafijom ili terorizmom . Hrvatska će biti bezbedna zemlja, dodao je Sanader.

Ubistvo Pukanića delo profesionalca

Hrvatska policija je u petak posle podne saopštila da je načinjen foto-robot osobe osumnjičene za atentat na Ivu Pukanića, ali i da će ga objaviti tek u subotu. Istovremeno, policijski zvaničnici odbili su da komentarišu navode da je opis osobe koja je postavila eksploziv sličan onom iz aprila, kada je neidentifikovana osoba pokušala da ubije suvlasnika "Nacionala".

Napadač je star između 30 i 35 godina, visok oko 195 centimetara, jače telesne građe, neobrijan nekoliko dana i najverovatnije smeđih očiju.

U vreme napada nosio je maslinastu jaknu i svetloplave farmerke.

Policija je fotorobot izradila još u četvrtak, ali u interesu istrage i što bržeg pronalaženja ubice , do danas on nije bio dostupan javnosti, izjavio je načelnik Kancelarije direktora policije Krunoslav Borovec.

On je dodao da su se u istragu već uključile i policije drugih zemalja.

Policija je rekonstruisala jučerašnje kretanje Pukanića pre eksplozije automobila u kojoj su oko 18 časova i 20 minuta u dvorištu zgrade nedeljnika Nacional poginuli on i direktor marketinga Niko Franjić.

Pukanić je automobilom došao u dvorište ujutro u 10 sati i nije ga koristio ceo dan, već se gradom kretao skuterom.

Utvrđeno je i to da su u vreme eksplozije on i Franjić bili pored automobila.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović, koji boravi u Zagrebu,  izjavio je da će MUP Srbije pružiti svu neophodnu pomoć hrvatskim kolegama u rešavanju ubistva vlasnika Nacionala Iva Pukanića.

(Ne)sporna evropska perspektiva

Najnovija dešavanja u Hrvatskoj zabrinula su i parlamentarnog izveštača za Hrvatsku Hansa Svobodu.

"Ovo je šok koji Hrvatsku baca unatrag u njenim nastojanjima da uće u EU. Ili će Vlada uspeti u svojim namerama i napraviti red i time na neki način ukloniti svoj nemar poslednjih meseci i godina, ili nema ništa od skorog ulaska Hrvatske u EU".

Istovremeno, šef Delegacije Evrospke komisije Vinsent Degert izrazio je podršku u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponudio pomoć Evropske komisije.

"Poslednje ubistvo ne bi trebalo da utiče na proces pridruživanja Hrvatske EU", dodao je Degert.

Ubistvo Iva Pukanića najoštrije je osudilo više od 300 novinara i vlasnika elektrosnkih medija okupnjenih na Danima elektronskih medija u Trogiru, navodi se u saopštenju sa ovog skupa.

"Opet je progovorio terorizam. U atentatu je ubijen novinar Ivo Pukanić i pitamo se tko ima pravo oduzeti nečiji život. Tražimo bezrezervno i brzo delovanje pravne države, a osuđujući ovaj čin, pozivamo zdrav razum, sustav, vlast, pravnu državu da profunkcioniše, da što je brže moguće razriješi ovo ubojstvo, kao i sve ranije slučajeve zbog kojih se Hrvatska stavlja u kontekst nesigurnih zemalja", poručeno je sa trogirskog skupa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи