Austrijska policija stiže na mađarsko-srpsku granicu

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Mađarske i Austrije, Šandor Pinter Ištvan Šimičko, Volfgang Sobotka i Hans Peter Doskocil, sastali su se na graničnom prelazu Reske u Mađarskoj i dogovorili se o saradnji u zaštiti šengenskih granica.

Prvi konkretan rezultat tog dogovora biće slanje 20 policajaca iz Austrije koji će sa mađarskim kolegama patrolirati duž zaštitne ograde na mađarsko-srpskoj granici. Zajednička zaštita šengenskih granica i bezbednost građana dve zemlje imaju prioritet.

"Naš cilj je da niko ne može nekontrolisano, bez dokumenata, preko zelene linije preći spoljnu šengensku granicu i to ćemo i dalje striktno, zajednički sprovoditi, zarad bezbednosti naših građana", poručio je ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije pohvalio je nove mađarske mere za sprečavanje ilegalnih migracija.

"Nova mađarska pravila na zaštiti granice su dobra jer smanjuju broj ilegalnih migranata, što utiče i na manji broj ilegalaca u Austriji", navodi ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka.

Mađarski ministar odbrane rekao je da Mađarska ne može sama da čuva šengenske granice:

"Upravo formirane zajedničke komisije traže pravna rešenja kako bi pripadnici austrijske vojske mogli da učestvuju u obezbeđivanju mađarsko-srpske granice, sa mađarskom vojskom i policijom, kako bismo što bolje obezbedili granicu, da niko ne može da pređe ilegalno", ističe ministar odbrane Mađarske Ištvan Šimičko.

Ministar odbrane Austrije rekao je da će se dve zemlje ubrzo dogovoriti o načinu vraćanja migranata koji ne ispunjavaju uslove za azil.

"Evropa nije daleko stigla u zajedničkom odgovoru na migrantsku krizu, potrebno je konkretno delovanje, što naše dve zemlje sada i čine", ističe ministar odbrane Austrije Peter Doskocil.

Brojnim novinarima iz Austrije i Mađarske na konferenciji za novinare nije bilo omogućeno da postave pitanje o nehumanom ponašanju mađarske policije prema migrantima, što u svom najnovijem izveštaju navodi međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се