Đukanović odlikovan Ordenom albanske zastave

Crnogorski premijer Milo Đukanović odlikovan je visokim odlikovanjem – Ordenom nacionalne zastave Albanije. Šef albanskog parlamenta Ilir Meta poručio je u crnogorskom parlamentu da odnosi Albanije i Srbije napreduju "zadovoljavajuće".

Crnogorskom premijeru orden je uručio predsednik skupštine Albanije Ilir Meta, koji boravi u poseti Podgorici.

"Počastvovan sam i zahvalan za priznanje. Dobijena priznanja su posebno važna u životu jednog čoveka. Rekao bih da su posebno važna priznanja koja dolaze od suseda, jer ta priznanja su potvrda da oni koji dobijaju priznanja pažljivo rade na razvoju dobrosusedskih odnosa i prijateljstva među narodima", rekao je Đukanović.

Dve zemlje, tvrdi prvi čovek crnogorske vlade, imaju povoda za ponos.

"Pomogli smo jedni drugima da sačuvamo mir, stabilnost", istakao je Đukanović i dodao da se bilateralni odnosi dveju zemalja i dalje unapređuju, preneli su crnogorski mediji.

Predsednik albanskog parlamenta Ilir Meta rekao je da Albanija "nikada neće zaboraviti" pomoć Crne Gore za hiljade Albanaca s Kosova koji su u proleće 1999. primljeni u Crnoj Gori.

Meta se obratio poslanicima Skupštine Crne Gore na albanskom jeziku, čime je simbolično otvorena praksa da poslanici koji predstavljaju etničke Albance mogu u crnogorskom parlamentu govoriti na svom jeziku.

Šef albanskog parlamenta je istakao da je Crna Gora "u srcu" Albanije i da su odnosi dve zemlje primer dobrosusedstva, ne samo u regionu.

"Mi se osećamo bliskim, ne samo geografski nego i zahvaljujući albanskoj manjini u Crnoj Gori koja nas povezuje", rekao je Meta.

Dok je Meta govorio, poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije razvili su u skupštinskoj sali transparent na kome je pisalo: "Mi te priznali nismo, Kosovo je deo Srbije".

Meta je u crnogorskom parlamentu rekao da odnosi Albanije sa Srbijom "zadovoljavajuće" napreduju.

Predsednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović je posle govora Mete rekao da će "narodi dve zemlje između poštovanja i hleba uvek izabrati ovo prvo".

"Naša je obaveza da radimo da obezbedimo svim ljudima koji žive na prostorima Crne Gore i Albanije poštovanje i hleb", rekao je Pajović, dodavši da je te reči čuo u Albaniji, prilikom svoje nedavne posete.

S predsednikom parlamenta Albanije razgovarali su najviši državni zvaničnici Crne Gore.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 13. jul 2016, 18:42) - anonymoujas [neregistrovani]

Boki

Pa crnogorci su manjina i u crnoj gori

(sreda, 13. jul 2016, 16:05) - anonymous [neregistrovani]

Ponos

Svako je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive doveka. Petar Petrović Njegoš

(sreda, 13. jul 2016, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Iskreno

Bilo je i krajnje vreme, ne znam šta su čekali ovoliko...

(utorak, 12. jul 2016, 17:58) - Crna Gora [neregistrovani]

Miloo

Milo je dosta toga uradio za CG posebno u oblasti evropskih i evro-atlanskih integracija.Blizu smo ulaska u NATO i napredujemo velikom brzinom...

(utorak, 12. jul 2016, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

Naravno da je odlikovan

"Za hiljade Albanaca s Kosova koji su primljeni u CG" - i odmah dobili cg drzavljanstvo, za razliku od izbeglih Srba, koji su dan danas stranci, iako zive kod Mila i po 20 godina!

(utorak, 12. jul 2016, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

djuka

oni njemu odlikovanje a on ce njima uskoro kljuceve grada. prvo ulcinja pa redom.

(utorak, 12. jul 2016, 17:06) - anonymous Lala [neregistrovani]

Dabome ,

Sledeća nagrada za odanost počasni građanin Albanije i Kosova ?.

(utorak, 12. jul 2016, 17:01) - anonymous [neregistrovani]

Moze!

Da je okaci u dnevnu sobu.

(utorak, 12. jul 2016, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Manjine

"Ми се осећамо блиским, не само географски него и захваљујући албанској мањини у Црној Гори која нас повезује", рекао је Мета.

Naravno, kada crnogorska manjina u albaniji ne postoji, jer su ih odavno naterali da promene imena i prezimena… Simptomaticno je da albanci nece cak ni formalno da kazu da postoje neki crnogorci u albaniji, kao sto ih i na Kosovu ne priznaju… Ali to Djukanovicu nije mnogo bitno.

(utorak, 12. jul 2016, 16:03) - Jovan Mirkovic [neregistrovani]

To je malo Odlikovanje,

Za sve sto je Milo uradio , priznao je nezavisnost KiM i stime okrenuo ledja svom narodu i zaboo noz u ledja Srbiji. Neka Bog i Sveti Vasilije Ostroski nagradi Mila po njegovim zaslugama.