Polemika Dodika i Jovanovića

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, komentarišući dolazak predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića u Potočare, rekao da to ne iznenađuje nikoga "jer je on egzibicionista srpske politike i koristi svaku priliku za svoju i promociju svoje marginalne stranke, ne birajući pri tome, ni mesto niti vreme, pa tako i današnju komemoraciju". Jovanović odgovara da ne postoji bolji i jasniji primer egzibicionizma u politici u celom regionu od Milorada Dodika, "pevača iz vašarskih šatri i prvaka vašarske politike".

Milorad Dodik je u izjavi Srni ocenio da "Jovanović danas u Potočarima svakako nije predstavnik Srbije".

"Njegovi javni nastupi u vezi sa Srebrenicom ne doprinose ni miru niti razumevanju, za šta se zalažu Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić koji je, uprkos javno izrečenim takvim stavovima u Potočarima, prošle godine jedva izvukao živu glavu", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Jovanović i danas falsifikuje istinu, pokušavajući da po ko zna koji put zločin u Srebrenici nazove genocidom u stilu svojih međunarodnih mentora, na nagovor kojih je ovih dana i Narodnoj skupštini Srbije predao Predlog rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, iako nešto slično nije usvojio ni Savet bezbednosti UN.

"S obzirom na to da je izgubio bilo kakvu podršku srpskog naroda na nedavnim izborima, Jovanović tako pokušava da sa Strankom demokratske akcije, ispolitizovanom pričom o genocidu i napadom na Republiku Srpsku i srpski narod dobije bilo čiju podršku i bilo kakav politički legitimitet", naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da RS nikada neće priznati genocid u Srebrenici jer se, kako kaže, nije ni dogodio.

Dodik je istakao da Bošnjaci manipulišu brojem žrtava. Počelo se sa, kako je rekao, lažnom pričom od 8.700 stradalih, Haški tribunal je smanjio na 5.000, a sada se barata sa 4.000.

"Mi ne znamo šta je istina. Ne bežimo od toga ali hoćemo da se istina utvrdi", kaže Dodik.

Podsetio je da je predlagao neutralnu komisiju koja će ispitati slučaj, "a ne da se barata nametnutim izveštajem koji je pod pritiskom Pedija Ešdauna naterao tadašnje vlasti RS da ga prihvate i njime barataju".

"Meni je žao što to govorim na današnji dan. Nemam nameru da bilo čiji bol umanjim ali ovo je postala isključivo politička tema", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je Milorad Dodik svoj opstanak u politici u potpunosti vezao za održanje statusa kvo, "kopanja starih rana i buđenja starih mržnji, od kojih korist ima cela politička elita BiH, a štetu jednako dele sva tri naroda".

"Danas bi i sam najradije zaboravio da je na vlast došao na američkom povocu, da bi se danas na njoj održavao vezan na kratko ruskim lancem. Ipak, jasno je da će njegova maligna uloga u Bosni i Hercegovini trajati onoliko koliko će trajati nespremnost Srbije da se do kraja distancira od ratne politike i zločina devedeseth koji svoj poslednji izraz imaju u negiranju genocida u Srebrenici", saopštio je Jovanović.

Dodao je da će srpska vlada, koja zaista bude želela da sprivodi evropsku politiku u Srbiji prvi ispit imati u zauzimanju konstruktuvne uloge u Bosni i Hercegovini, prestanku negiranja genocida, „i na kraju ili pre svega, zaustavljanju podrške Dodiku, bez obzira na snishodljivost kojom se obraća svakom vladaru Srbije".

"Svaka žrtva rata u Bosni i Hercegovini nas jednako boli. Jedini način da sa naše zemlje skinemo hipoteku koju su na nju stavili Dodikovi politički istomišljenici je da pokažemo empatiju za žrtve i osudimo člocine, ne samo zato što je to jedini put do buduće stabilnosti, mira, saradnje i razvoja, nego pre svega zato što je to obaveza svakog moralnog i normalnog čoveka", poručuje Jovanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво