Dodik: Grobnica u obliku RS dokaz više da je BiH neodrživa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je postavljanje instalacije grupe građana Anti-Dejton u Sarajevu kojom je predstavljena masovna grobnica u obliku Republike Srpske.

Milorad Dodik je poručio da je instalacija u Sarajevu samo još jedan u nizu dokaza da je "BiH apsolutno neodrživa zemlja", prenose banjalučki mediji.

"Uraditi nešto tako, i to na dan kada mi u Republici Srpskoj odajemo poštu za 3.500 Srba ubijenih u okolini Srebrenice i Bratunca, strašno je, sramno i skandalozno", istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Smatra da takav postupak predstavlja "zločin u kontinuitetu", zločin koji, kako kaže, ne prestaje ni 20 godina posle rata prema Srbima.

Dodik je rekao i da "sramno ćutanje predstavnika međunarodne zajednice koji ne pokazuju ni minimum poštovanja prema srpskim žrtvama, doživljava kao saučesništvo u tom zločinu".

Ocenio je i da oni koji rade ovakve stvari, kao i oni koji to prećutno dopuštaju, pozivaju na raspad BiH i direktno rade na njemu.

"Naravno da ja nemam ništa protiv raspada BiH, ali ih moram podsetiti da je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska dobila i međunarodno priznanje, ali i priznanje rukovodstva tadašnje takozvane BiH", istakao je Dodik.

Ocenio je i da oni koji ne prestaju da pričaju o suživotu moraju da znaju da ćutanjem o ovakvim incidentima rade sve upravo protiv tog suživota.

"Mera njihovog suživota je izgleda dva i po odsto, na koliko su sveli Srbe u FBiH. To ni njima, kao ni međunarodnoj zajednici, očito ne predstavlja nikakav problem. Moram im poručiti da im to u Republici Srpskoj nikada nećemo dopustiti i da će ona uvek štititi i brinuti o svim svojim građanima", poručio je Dodik.

Kako su preneli mediji u BiH, na Trgu dece Sarajeva u subotu je postavljena instalacija od cigala koja prikazuje oblik Republike Srpske sa kostima i ostacima odeće i obuće.

Kako se navodi, organizator je udruženje građana Anti-Dejton grupa, a povod je obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici.

Osnivač Anti-Dejton grupe Nihad Aličković rekao je, kako je prenela Fena, da ovim žele da iskažu istinu, tvrdeći da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i da se na području RS "svakodnevno iskopavaju grobnice".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара