Linta i Budimir osudili postupak proustaša u Srbu

Predstavnici udruženja Srba iz regiona osudili su postupak članova proustaške Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) koji su, uz dovolu policije, podigli šator u centru Srba, mestu s većinskim srpskim stanovništvom, s namerom da spreče obeležavanje 75. godišnjice obeležavanja Dana ustanka.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta nazvao je skandaloznom odluku hrvatske policije da članovima AHSP-a dozvoli da podignu šator u Srbu.

"Da skandal bude veći policija je dozvolu za postavljanje šatora članovima AHSP-a dala za period duži od tri nedelje, do 1. avgusta, tobože radi organizovanja predavanja o tzv. Domovinskom ratu", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

To je, prema njegovoj oceni, još jedan dokaz da u Hrvatskoj teče otvoreni proces rehabilitacije ustaške države i otvoreno i nekažnjeno veličanje ustaštva i zapitao zapadne zemlje i EU kada će zbog toga preduzeti mere.

"Hrvatska mora, makar sa zakašnjenjem od 70 godina, da prođe proces deustašizacije ako želi da postane normalno i civilizovano društvo, a to između ostalog, podrazumeva, da Sabor donese Deklaraciju o osudi genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, kao i odluku da neće više biti pokrovitelj komemoracije u Blajburgu, da Hrvatska plati ratnu odštetu porodicama žrtava iz NDH...", naveo je Linta.

Podizanje šatora kako bi se onemogućilo obeležavanje godišnjice ustanka osudilo je i Udruženje Srba iz Hrvatske, čiji generalni sekretar Milojko Budimir navodi da ideologija NDH nije poražena, već i dalje egzistira, "čak uz pomoć zvaničnih institucija Hrvatske".

"Kako drugačije tumačiti dozvolu policije za podizanje šatora", upitao je Budimir u pisanoj izjavi u kojoj navodi da ustanak u Hrvatskoj nije bio ni ustanak komunista, ni četnika, nego pobuna meštana da sačuvaju fizički opstanak od ustaškog pogroma.

Kako je ocenio, Hrvatska, umesto da stimuliše povratak Srba, pre svega mladih, donosi zakone kojima povratak sprečava, a ovakvim postupcima zastrašuje i preostale Srbe da napuste ovo područje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво