Dodik: Svi će pohrliti u Srebrenicu, a u Bratuncu nikog nema

Polaganjem venaca na spomen-krstu i parastosom na gradskom groblju u Bratuncu obeležen je Dan stradanja Srba u Podrinju, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da na obeležavanju Dana stradanja Srba u Bratuncu nema predstavnika međunarodne zajednice, kao i da će za dva dana svi da pohrle u Srebrenicu, jer za njih postoji samo jedno stradanje.

Dodik je naglasio da su Srbi u Bosni tokom rata branili državu i da nisu želeli ništa osim mira.

Dodao je da je Republika Srpska pokazala svoju sposobnost da samostalno živi, što nije slučaj, kako kaže, sa BiH, Federacijom i velikim brojem kantona.

"BiH je dokaz promašenosti, diverziju njenog postojanja vrši međunarodna zajednica, a jedna od tih diverzija je i to što danas nema nikog od njih, a za dva dana svi će pohrliti u Srebrenicu", naglasio je Dodik.

Smatra da se međunarodna zajednica dodatno ustremila da okarakteriše stradanje u Srebrenici kao genocid, ali da Srbija to nikada neće prihvatiti.

Kako kaže, Alija Izetbegović je u Bosni doveo oba naroda u strašni rat i on je produkovao veliko stradanje muslimana u Srebrenici.

Prema Dodikovim rečima, tačno se zna dokle su suze majki, a kada počinju lažne suze političarki koje žele da naprave pritisak.

"Kako je moguće da za jednu dobru nameru premijera Srbije Aleksandra Vučića kažu da nije dobro došao. Kažu – Vučić nam je uzeo Srebrenicu, šta je trebalo, da pogine, pa da kažu 'hvala što je došao'. Srebrenica je RS", rekao je Dodik.

Navodi da niko ne pokušava da poništi bol i tugu srebreničkih majki, ali da želi da može da se čuje i bol srpskih majki.

Dodik je podsetio da su Srbi ukupno pretrpeli najveća stradanja u prošlom ratu, te da cilj RS nije BiH.

"RS je država, a BiH promašeni pokušaj države", zaključio je Dodik.

Vulin: Zašto su bratunačke majke manje vredne od srebreničkih

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je, nakon obeležavanja Dana stradanja Srba u Podrinju, rekao da svaki narod u himnu stavlja ono što mu je najvažnije, a da Srbi u svoju najvišu pesmu mole boga za pravdu.

"Sve je teže verovati u ljudsku pravdu, kada kilometrima odavde slobodno korača krvolok i dokazani ubica Naser Orić. Teško je verovati u ljudsku pravdu, kada mu se ruke još nisu osušile od iskopanih očiju sudije Slobodana Ilića", rekao je Vulin.

Dodao je da su Srbi u Bratuncu i ove godine sami, iako se svake godine nada da će biti predstavnika i drugih naroda, da će doći da kleknu, pognu glavu i zatraže oprost i da će se u ime svog naroda izviniti.

"Da će se u svoju decu zakleti, da više ničije dete neće upoznati kamu i jamu", rekao je ministar i dodao da u Bratuncu nema ni velikih državnika sveta da dođu na srpske grobove.

"Nema ih, a moram da ih pitam, zašto su crne marame majki Bratunca manje vredne izvinjenja od belih marama majki Srebrenice. Moram da pitam zašto su crne marame srpskih majki nedostojne njihovog saučešća i saosećanja", naglašava Vulin.

Ističe da je verovatno zbog toga što srpske majke nisu glasne, ne bave se politikom i ne brane nikome da odu na grobove njihove dece.

Ministar je podsetio da su pre godinu dana u Srebrenici pokušali da ubiju premijera Aleksandra Vučića i želeli da uz ime naše dece ugrade reč genocid.

"Da srpski narod, jedini u istoriji civilizacije, bude označen kao genocidni. Nisu oprostili Vučiću što je pretekao i što pred linčem i ruljom nije povio glavu i što je preživeo", navodi je Vulin.

Dodao je da srpskom narodu nisu oprostili ni to što se odbranio pred Savetom bezbednosti i što se izborio da se uz ime Srbije ne upiše pridev "genocid".

Republika Srpska je, kako kaže, nastala kao otpor ponavljanju jasenovačkog genocida, da nijedno dete ne upozna "kamu i jamu", stvorena je "borbom srpskog naroda", i kao što su je Srbi stvorili, samo Srbi mogu da je umanje, unište i izbrišu sa karte sveta.

Vulin je poručio da će Srbija uvek biti uz RS i u diplomatskom, finansijskom, političkom smislu.

"Stvorili su je najbolji, ne smete dozvoliti da budete manji od njih", zaključio je Vulin.

Popović: Sećanjem na žrtve sprečavamo nove genocide

Pedsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je da svoje žrtve moramo poštovati zbog budućnosti dece, jer ako se ne govori o njima, rizikujemo da se ponove stradanja.

Popović je, nakon parastosa ubijenim podrinjskim Srbima, rekao da sećanja na užasne zločine nad Srbima u Bratuncu i okolnim selima, moraju postati deo ne samo našeg kolektivnog pamćenja, već i sećanja čitave Evrope.

"Upravo na ovom području činjeni su zločini džihadista koji su sada pretnja čitavom svetu. Moramo da učimo našu decu da su Srbi narod nad kojim je u 20. veku izvršen višestruki genocid, jer samo tako možemo da se zaštitimo od novih stradanja", smatra Popović.

Poštu stradalima odali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, izaslanik ruske ambasade u BiH i predstavnici OHR-a.

Organizator obeležavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Na području Srebrenice i Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, stradalo je najmanje 2.477 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo oko 3.500 Srba, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike, Božić, Srpsku novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan.

Od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu, Skelanima.

U tom periodu, samo na području Srebrenice, napadnuto je 21 srpsko selo, u kojima je ubijeno više od 400 civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 srpskih civila.

Na Petrovdan 1992. godine, muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, upale su u više srpskih sela, pljačkajući i paleći sve što su stigle, a u srpskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili su 69 srpskih civila.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво