EK poziva Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitraže

Evropska komisija pozvala je Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitražnog suda, koji je odlučio, uprkos tome što je Slovenija prekršila odredbe arbitražnog sporazuma, da nastavi postupak rešavanja graničnog spora između dve zemlje. Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec poručuje da je spreman da podnese ostavku zbog komplikacija i produženog trajanja arbitraže.

"Evropska komisija nastavlja da s pažnjom prati razvoj događaja u tom važnom pitanju i prima na znanje odluku arbitražnog suda. Evropska komisija nije strana u arbitražnom sporazumu, ali nastavlja da podržava i ohrabruje dijalog između dveju strana kako bi se našlo zajedničko rešenje", rekao je portparol EK Aleksander Vinterštajn.

On je rekao da EK očekuje da sve strane poštuju jučerašnju odluku kako bi se postiglo trajno rešenje toga spora.

Stalni arbitražni sud u Hagu saopštio je u četvrtak da će sud nastaviti postupak o spornim delovima kopnene i morske granice između dveju zemalja iako su utvrdili da je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

"Sud smatra da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utiču na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu nezavisno i nepristrasno donese odluku", navodi se u saopštenju.

Na tu odluku reagovalo je hrvatsko Ministarstvo spoljnim i evropskim poslovima.

"Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku i MVEP ne komentariše namere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je reč o pravnim pitanjima ili o suštini graničnog spora između dveju država", poručio je zvanični Zagreb.

Slovenija je s druge strane pozdravila odluku arbitražnog suda i poručila da će je poštovati.

U novembru 2009. Hrvatska i Slovenija su u Stokoholmu potpisale su sporazum o arbitraži za definisanje granične linije između dveju država, a to je učinjeno uz posredovanje EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво