Ivanić: RS neće priznati rezultate popisa stanovništva u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je u Banjaluci da rezultati popisa stanovništva u BiH obuhvataju i osobe koje ne žive u toj državi i dodaje da je reč o gotovo 200.000 ljudi.

Ivanić je rekao da zato popis nije relevantan i tačan i da je njime samo dobijena iluzija da u BiH živi više ljudi.

"Popisom je trebalo uključiti sve građane u BiH, a ne one koji žive van zemlje. Dobili smo iluziju da imamo veći broj ljudi koji žive u BiH, a treba nam biti jasno da popis nije tačan i relevantan. Pretvorili smo ga u nepotrebnu političku priču, a on je trebalo da pokaže stvarno stanje. Apsurdne su izjave da se neko želi izbrisati gumicom kad nije puškom", izjavio je Ivanić.

Licemerno je, ocenio je, gurati svoje eksperte, direktore i zamenike da brane političke stavove.

"Situacija u BiH je jako loša, a ja ću nastaviti da insistiram na priči o pritiscima Tužilaštva BiH oko popisa", rekao je Ivanić.

Podsetio je da je nudio kompromise u dogovoru oko popisa, ali da kolege iz Federacije BiH na to nisu bile spremne, pogotovo Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH i predsedavajući tog tela u ovom mandatu.

"Izetbegović nije želeo kompromis, a danas svi trpimo posledice zbog toga i imamo lošu situaciju. Nadam se da ćemo se vratiti kompromisu i dogovorima, a ne preglasavanju, čemu ću se ja, dok sam član Predsedništva, uvek suprotstavljati. Kada se nađemo u kriznoj situaciji, pred očima javnosti moramo prikazati rešenje. Popis je bio interes svih i trebalo je poboljšati put prema EU, a Republika Srpska je učinila mnogo", istakao je Ivanić.

Poručio je da bošnjački deo Sarajeva mora da zaustavi priču o poželjnima i nepoželjnima.

"Republika Srpska je imala ključ kojim se moglo sprečiti objavljivanje podataka i ako je to tačno, onda je to ogromna odgovornost", naveo je Ivanić i najavio mogućnost da RS objavi svoje podatke o popisu, što bi, kako je rekao, bilo bolje od organizovanja novog.

Osvrnuvši se na jučerašnju posetu Berlinu i susretu članova Predsedništva BiH sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Ivanić je rekao da je Nemačka istinski posvećena BiH.

Impresivno je, rekao je, videti koliko Merkelova poznaje prilike u BiH i koliko ima izbalansiran pristup.

"Nemačka je istinski posvećena pomoći BiH i razmotriće finansijsku pomoć BiH, posebno poljoprivrednicima", rekao je Ivanić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара