Linta poziva da se povuče rezolucija o Srebrenici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je neprihvatljivom i nerazumnom inicijativu poslaničkih grupa LDP-SDA i LSV-Zeleni da parlament razmatra predlog rezoluciju o genocidu u Srebrenici i pozvao ih da povuku, kako navodi, taj destruktivni dokument iz procedure.

Poslanička grupa je predloženim aktom zatražila da parlament osudi, kako se navodi, genocid u Srebrenici, svako poricanje genocida i proglašavanje 11. jula za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Linta smatra da takva inicijativa ima za cilj da Srbija proglasi Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom i da ospori njeno postojanje, te da srpskom narodu prikači "etiketu genocida".

"Zahtev da se zločin u Srebrenici okvalifikuje kao genocid duboko vređa srpske žrtve u srednjem Podrinju, drugim delovima BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji i predstavlja nepremostivu prepreku pomirenju i uspostavi međusobnog povrenja", navodi Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Takav pristup će, smatra Linta, dovesti samo do daljih podela i izazvaće dodatne tenzije u Bosni i Hercegovini i regionu. 

"Žalosna je činjenica da u Srbiji postoje političari koji zastupaju apsurdnu i lažnu tezu dela međunarodne zajednice da su Srbi bili agresori i zločinci u oružanim sukobima devedesetih godina prošlog veka, a Bošnjaci, Hrvati i Albanci žrtve koji su tobože vodili oslobodilačke ratove", naveo je Linta i dodao da bez stvarnog suočavanja bošnjačkog naroda sa pogrešnom politikom Alije Izetbegovića neće biti moguće uspostaviti trajni mir na području BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво