Dodik: O ulasku BiH u NATO odlučiće narod na referendumu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da političari iz RS imaju obavezu da sprovedu referendum o ulasku BiH u NATO.

Dodik je rekao da Srbi "još nisu zalečili rane od NATO bombardovanja i da se ne može zaboraviti da se NATO svrstao protiv Srba u BiH i na Kosovu".

"Da li će se otići u NATO, o tome će definitivno odlučiti narod u Republici Srpskoj, i to na referendumu", rekao je Dodik.

Navodeći da nisu u pravu oni koji tvrde da se takav referendum ne može održati, Dodik je podsetio da BiH ne može ući u NATO bez pristanka RS, dodavši da se pitanje ulaska u NATO sada pokušava rešiti ustavnim promenama.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na knjiženje vojne imovine u entitetima kao imovine države BiH.

"Pojedinačno, ne možemo da prihvatimo malverzacije oko knjiženja vojne imovine i rekli smo da gotovo da nema problema sa lokacijama koje se nalaze u RS, ali te vrste raznih ili sitnih i krupnih prevara koje smo doživljavali u prošlosti moramo da zaustavimo", istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da je 2013. godine dogovoreno da se pitanje vojne imovine rešava u okviru ukupne imovine BiH, što je tada bilo dovoljno da BiH krene u Akcioni plan o članstvu u NATO-u.

Dodik tvrdi da je poslednjih godina došlo do oštre polarizacije NATO-a i Rusije, što RS i srpski narod može da izloži određenim problemima.

"NATO koji ulazi u konfrontaciju, pre svega, s Rusijom dovodi nas u poziciju da se svrstamo na jednu ili na drugu stranu, a mislim da ne bismo smeli da se svrstavamo, posebno ne protiv Rusije u tom nekom eventualnom, hipotetički gledano, sukobu", rekao je predsednik RS.

Dodik smatra da će skori sastanak u Varšavi poslužiti za dodatnu polarizaciju odnosa Zapad i NATO – Rusija.

Predsednik RS još je ocenio da će srpski narod verovatno dobiti priliku da "u eri i kulturi održavanja referenduma" održi i referendum koji će odrediti njegove strateške pozicije.

"Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se stane malo i sagleda kuda ide Evropa da bismo mogli da znamo kuda ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila pre pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju", rekao je Dodik.

U tom kontekstu komentarisao je i odluku vlasti u RS da odbiju adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je jedan od uslova za dalji napredak BiH ka EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво