Položen venac na spomen-kapeli pripadnika Mlade Bosne

Rukovodstvo i članovi Srpskog istorijskog i kulturnog društva "Prosvjeta Sarajevo" položili su venac na spomen-kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo" i na taj način odali počast Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata.

Na današnji dan pre 102 godine u Sarajevu je ubijen austrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, što je bio povod za početak Prvog svetskog rata.

Slobodan Šoja iz Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" poručio je da ovim obeležavanjem slave mlade ljude koji su voleli svoju zemlji i sve ljude bez obzira na religiju.

"Oni su dali život za slobodu i pravdu, a nisu napunili ni 30 godina. Stalno se pokušava kazati da mi slavimo ubice, ali ja i svi mi normalni i zdravi ljudi ćemo uvek ponavljati da slavimo mlade momke koji su voleli svoju zemlju i mislim da zaslužuju više poštovanja i pažnje", rekao je Šoja, preneo je portal Kliks.

Onog dana kada BiH jednoglasno bude kazala da se radi o momcima koji su primer za današnju omladinu, ne zbog onog što su uradili već zbog onoga što su bili, ova zemlja će biti zdravija i neće imati nikakvih problema, rekao je Šoja.

"Ali do toga ćemo morati da sačekamo ko zna koliko godina i decenija. Ovo govorim s malo tuge i gorčine jer ovo mesto nije počišćeno, a oštećen je i krov. Ovi momci su bili odabrani, među hiljadama ih nije bilo", naveo je Šoja.

Polaganju venca su osim organizatora SPKD "Prosvjeta" prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, Srpske pravoslavne crkve – Crkvene opštine Sarajevo, Humanitarnog udruženja Dobrotvor te Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla Sarajevo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво