Fišer: Bregzit je poziv za buđenje

Odlazeći predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je da je Bregzit poziv za buđenje ne onih koji su protiv EU, već onih kojima je stalo do Unije. S druge strane, potpredsednik Slobodarske partije Austrije i kandidat na prošlim predsedničkim izborima Norbert Hofer dao je rok EU od godinu dana za sprovođenje reformi, a u suprotnom zapretio referendumom o istupanju Austrije.

Hajnc Fišer je u intervjuu bečkom dnevniku Kurir rekao da je Bregzit događaj od istorijskog značaja i poručio da u današnje vreme nemaju značaja nacionalizmi, već bliska saradnja svih zemalja u Evropi.

Smatra da neće uslediti domino-efekat, jer je Velika Britanija uvek imala specijalni status u EU i veliki broj protivnika Unije.

"U Austriji, ali i drugim zemljama EU ne vidim nikakve naznake da bi mogli predstojati dalja istupanja iz članstva", naglasio je Fišer.

On je uveren da su demokratije Evrope dovoljno snažne da savladaju krizu.

"Demokratije imaju dovoljno snage. Nema razgloga da se dovode u pitanje demokratski sistemi. Međutim, unutar demokratskih okvira da su postali teži zadaci, koje treba danas savladati", precizirao je Fišer.

On je rekao da su, istovremeno, očekivanja postala veća, što je uzrok zašto je nezadovoljstvo povećano.

"Veliki zadaci u narednih 20 godina biće, najpre, da se situacija detaljno i jasno analizira. Dalje da ne nudimo jeftine parole, koje ne dospevaju do srži problema. Treće je da se povuku ispravni zaključci i da se realizuju", istakao je Fišer dodajući da će to iziskivati puno napora i doprinosa politike i privrede.

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije i kandidat na prošlim predsedničkim izborima Norbert Hofer je, sa druge strane, dao rok EU od godinu dana za sprovođenje reformi, a u suprotnom zapretio referendumom o istupanju Austrije.

Hofer je u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh rekao da bi, ako bi se EU pogrešno razvijala, za njega lično došao trenutak kada bi rekao da treba pitati građane o članstvu u Uniji.

To bi, kako je precizirao, bio slučaj ako bi se Unija razvijala u centralistički savez umesto da se vrati osnovnim vrendostima.

Hofer, međutim, ukazuje da EU ne sme da propusti previše vremena za reforme.
"Unija mora veoma brzo da reaguje. Ako u roku od godinu dana ne budu postavljene potrebne smernice onda će taj projekat biti značajno oštećen", uveren je Hofer.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво