Zagreb: Bregzit – najveći udarac jedinstvenoj Evropi

Šef najuticajnije opozicione SDP i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je povodom odluke o Bregzitu da je ona u vazduhu već godinama i nije isključio mogućnost da se zagovornici toga pojave i u Hrvatskoj. Bivši premijer Zoran Milanović ne isključuje mogućnost da se zagovornici izlaska iz EU pojave i u Hrvatskoj.

Hrvatska vlada u teničkom mandatu saopštila je da je rezultat referenduma o izlasku Vlike Britanije iz Evropske unije nesumnjivo najveći udarac jedinstvenoj Evropi od njenih začetaka.

U vladinom saopštenju se navodi da je to posebno osetljivo pitanje u trenutku kada se radi na proširenju Evropske unije na susedne zemlje.

Uz žaljenje zbog ovakvog referndumskog rezultata, hrvatska vlada će, kako je navedeno, u saradnji sa svim ostalim vladama zemalja članica, učiniti sve što je u njenoj moći da Evropska unija, koja svakako ima šta da nauči iz ove britanske poruke, ostane snažna i jedinstvena.

Vlada će učiniti i sve što je moguće, u okviru svojih ovlašćenja, da posledice Bregzita i za Hrvatsku budu što manje.

"Ne smemo zaboraviti da Evropska unija nikada nije bila samo splet strogih pravila i paragrafa, kako nam se ponekad, tokom dugog postupka pristupanja moglo učiniti, nego je uspešno oživotvorenje plemenite ideje o miru i saradnji nakon viševekovinih sukoba na njenom tlu", navodi se u saopštenju.

Ništa se, tvrdi se, u tome nije promenilo ovom odlukom britanskih građana.

"Verujemo da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati dobar i korektan partner Evropskoj uniji, a visoki ciljevi ujedinjene Evrope, Evrope zajedničkoga rada, sigurnosti i stabilnosti i dalje nemaju alternative", poručuje se u saopštenju.

Prethodno je reagovao i šef najuticajnije opozicione SDP i bivši premijer Zoran Milanović izjavivši da je odluka o Bregzitu u vazduhu već godinama. Nije isključio mogućnost da se zagovornici toga pojave i u Hrvatskoj. Na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao je da Velika Britanija nikad nije imala mirnu situaciju kada se radi o članstvu u EU.

"Odluku su doneli uglavnom pripadnici starije generacije, dok su mladi bili dominantno za ostanak. To je tako u demokratiji, a oni će živeti s tim posledicama", rekao je Milanović.

Kaže da ta odluka ima veze i sa Hrvatskom ali da misli da ona neće ozbiljnije uticati na hrvatsku stabilnost.

Biće naravno i u Hrvatskoj demokratskih i manje demokratskih zahteva za izlaskom iz EU, ali bože moj, to je demokratija, kaže Milanović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи