Pala hrvatska vlada

Hrvatski sabor je većinom glasova izglasao nepoverenje predsedniku Vlade Hrvatske Tihomiru Oreškoviću. Za opoziv premijera glasalo je 125 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a dva uzdržana. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović počeće u petak konsultacije s parlamentarnim strankama o formiranju nove vlade.

Izglasavanje nepoverenja premijeru Tihomiru Oreškoviću definitivno znači pad Vlade koju su formirali HDZ Tomislava Karamarka i Most Bože Petrova.

Orešković je u svom obraćanju rekao da je pravi razlog za rušenje njegovog kabineta to što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo da radi na rešenju spora "Ina–MOL" kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora, što nekima nije odgovaralo.

"Nije tajna da se moji stavovi oko 'Ine', LNG-a i energetskog sektora bitno razlikuju od stavova nekih članova Vlade i da sam ih čvrsto branio jer sam duboko svestan važnosti koju 'Ina' i energetski sektor imaju za našu ekonomiju i borio sam se da zaštitim naše vitalne interese", rekao je Orešković.

Izjavio je da mu je žao jer je, kako je rekao, imao najbolje namere da pomogne državi.

Sada, međutim, smatra da su novi izbori bolje rešenje od prekomponovanja Vlade.

"Svi smo došli s namerom da popravimo ekonomsku situaciju. Zbog loše komunikacije i slučaja (Tomislava) Karamarka nismo mogli da funkcionišemo. Kao premijer sam upoznao i dobre i loše stvari, kao zemlja imamo veliki potencijal. Nisam tu došao da se bavim politikom nego da pomognem i tu sam dok se ne izabere nova vlada da ispunim cilj", rekao je Orešković novinarima.

Na pitanje da li je očekivao izglasavanje nepoverenja, Orešković je uzvratio pitanjem: "Ko bi to mogao očekivati?"

Nadao se, kaže, da će imati podršku Karamarka, ali s Petrovim, dodao je, dobro je sarađivao.

"Domoljub sam, volim izazove, ovo je bio ogroman izazov i iskustvo. Zahvaljujem svim građanima koji su mi dali podršku. Ja sam malo tužan, jer mislim da smo mogli mnogo više da uradimo, ovaj tim je imao veliki potencijal. Kao čoveku koji je došao iz privrednog sektora, puno je političkih spinova, ali uveren sam da će Hrvatska imati dobru privrednu godinu. I dalje ćemo raditi i tu sam dok bude trebalo da ispunim ovu funkciju, kao tehnički premijer", rekao je Orešković.

Otkrivajući svoje naredne korake, Orešković je rekao da će naredni vikend za njega biti porodičan, ali i da još ima obaveze koje mora da završi.

Sada praktično počinje trka da li će vlada biti prekomponovana ili će se ići na vanredne izbore.

Most uz SDP najavljuje zahtev za raspuštanje Sabora i nove izbore.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i lider Mosta Božo Petrov poručio je šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku da može "samo da sanja" o prekomponovanju Vlade i da su naredni korak izbori.

Petrov je novinarima nakon izglasavanja nepoverenja premijeru Tihomiru Oreškoviću rekao da smatra da vladi nije data istinska prilika.

Uveren je da će novi izbori biti održani na jesen jer, kako je rekao, takva je praksa u svim demokratski razvijenim državama. Izbori se, rekao je, ne sprovode tokom leta.

Petrov je ukazao javnosti da se danas pokazalo ko u Hrvatskoj sa kim odlučuje. To su, rekao je, HDZ i SDP.

"Te dve stranke su donele dve ključne odluke u Saboru i ja im na tome čestitam", rekao je Petrov.

Reč je, objasnio je, o izboru sudija Ustavnog suda i danas o opozivu Oreškovića.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže da je ovo prva vlada koja nije našla način da integriše manjine i manjinsku politiku u svoj program. 

Ako i dođe do novih izbora, niko ne očekuje da će posle njih biti lako formiranje neke nove vlade.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović počeće u petak konsultacije s parlamentarnim strankama.

Padom Vlade počinje da teče rok od 30 dana u kojem parlamentarne stranke mogu da formiraju novu većinu u Saboru od 76 poslanika i imenuju novog mandatara.

Ukoliko do toga ne dođe, predsednica države raspisuje prevremene izbore.

Uspon i pad Oreškovića za manje od pola godine

Kanadski biznismen hrvatskog porekla Tihomir Orešković bio je na čelu hrvatske vlade nešto manje od pola godine, a na to mesto je pozicioniran nakon što mu je HDZ Tomislava Karamarka dao tri sata da odluči da li prihvata da bude premijer.

Danas je, na predlog HDZ-a, opozvan velikom većinom poslanika u Saboru.

Orešković je premijer postao na veliko iznenađenje hrvatske javnosti jer, kada je pre pola godine došao, njegov hrvatski je bio veoma loš, a najavio je da će Hrvatsku voditi kao svoju firmu.

Portal Indeks podseća da je Orešković prošao tri faze kod pripadnika HDZ-a i njihovih "satelita".

Prvo je bio proglašen nezavisnim stručnjakom koji je jedini u stanju da izvuče Hrvatsku iz krize, odnosno da je "nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj".

"Gospodin Orešković je vrhunski profesionalac, jedan od najbolje pozicioniranih poslovnih ljudi Hrvata u svetu i mislim da je izvanredno rešenje, a njegov legitimitet je njegov si-vi, koji ćete uskoro dobiti", najavio je Karamarko odgovarajući na optužbe da dovodi na vlast potpuno nepoznatog čoveka koji nije ni učestvovao na izborima.

U drugoj fazi bio je ekonomski stručnjak koji, nažalost, ne poznaje političke procese u zemlji.

"Očekujem da se predsednik Vlade posveti ključnim temama zbog kojih je i dobio poverenje HDZ-a, pre svega privredi i investicijama", govorio je Karamarko u jeku afere SOA i odbijanja Milana Brkića da bude ministar branitelja.

U trećoj fazi proglašen je neuspelim eksperimentom i odbačen od onih koji su ga na to mesto i doveli. I sve to u samo šest meseci.

Već kao mandatar, bez predstavljanja u Saboru ali i široj javnosti, predstavljao je svoj program u inostranstvu.

U to vreme niko u Hrvatskoj nije znao kakav plan i program ima Orešković.

Premijeru Oreškoviću zamerao se i loš hrvatski, ali problem što su "građani" postali "građevine" u njegovom prvom obraćanju javnosti, najmanje je što mu se danas može zameriti, piše Indeks.

Vladu Tihomira Oreškovića obeležili su potresi i krize, a iako je najavljivao "Tim's team" (Timov tim), to je bila jedna od najgorih vlada u modernoj Hrvatskoj, ocenjuje Indeks.

Sukob Oreškovića i Karamarka počeo je kadrovanjem u hrvatskoj tajnoj službi – SOA.

Mimo volje Karamarka, naime, Orešković je s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio da SOA preuzme Daniel Markić.

S druge strane, protivno željama predsednice, Orešković se nije saglasio da je Markićev prethodnik Dragan Lozančić radio protiv zakona.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи