Završen banjalučki sastanak centralnoevropske inicijative

U Banjaluci je završen sastanak šefova diplomatija zemalja članica centralnoevropske inicijative, na kojem se najviše govorilo o regionalnoj saradnji, evropskim integracijama, migracijama i terorizmu.

Posle uvodnog izlaganja ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka koji je istakao da se BiH nalazi u "kritičnom momentu" evrointegracije, novinarima su se obratili šef makedonske diplomatije Nikola Poposki, ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makei, šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni i ambasador centralnoevropske inicijative (CEI) Đovani Karakiolo di Vietri.

Nikola Poposki je rekao da je cilj svih zemalja regiona da postanu članice EU, dodavši da one treba da se usmere na jačanje saradnje u infrastrukturi.

Govoreći o migrantskoj krizi, Poposki je ocenio da su region i Evropa "ranjivi u globalnim tokovima".

"Ovo je primer kada smo shvatili da zemlje EU i one koje nisu u EU imaju zajedničke interese", naglasio je Poposki. Dodao je i da je migrantsko pitanje i važno bezbednosno pitanje.

"Previše energije trošimo na to ko treba da bude u EU, a ko ne. Svima nam je bolje kada se držimo zajedno, jer je ovo najbolji projekat uspostavljanja mira", zaključio je Poposki.

Ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makei rekao je da ta zemlja sledeće godine od BiH preuzima predsedavanje CEI.

"Ovo je po prvi put da Belorusija preuzima predsedavanje jednom regionalnom organizacijom, što podrazumeva veliku odgovornost", rekao je Makei.

Po njegovim rečima, CEI treba da bude instrument povećanja regionalne saradnje, promocije dijaloga, komunikacije i razmene iskustava između različitih aktera.

"Mi nameravamo da se angažujemo na intenzivnijoj promociji održivog razvoja, međupovezanosti i regionalne saradnje i na pitanju proširenja CEI, a posebno ćemo raditi na pitanjima međusobne povezanosti, koja su ključna za ekonomiju, rast i bezbednost", naglasio je Makei.

Italijanski ministar Paolo Đentiloni je ocenio da je saradnja 18 zemalja članica CEI ključna za uspostavljanje mira, borbu protiv terorizma i rešavanje pitanja migracija.

Dodao je da se u okviru CEI razmatraju i konkretni projekti infrastrukturnih ulaganja.

"Evropa će prevazići izazove, a Italija je posvećena preduzimanju novi koraka u ovom procesu i da ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u EU bude ostvaren uspeh EU. Nije samo interes zemalja Zapadnog Balkana da budu u EU, već je to interes i EU", ocenio je ministar inostranih poslova Italije.

Na sastanku koji je održan u Banjaluci bili su ministri inostranih poslova Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Makedonije i Belorusije, a iz ostalih članica CEI-a su došli zamenici ministara i državni sekretari.

Počasni gost bio je evropski komesar sa proširenje i politiku susedstva Johanes Han.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се