HDZ tvrdi da može da sruši Oreškovića, novi ultimatum Mosta

Najuticajnija vladajuća hrvatska stranka HDZ tvrdi da je obezbedila neophodnu saborsku većinu za rušenje premijera Tihomira Oreškovića ukoliko on ne podnese ostavku. Potom će se, kažu, ići na rekonstrukciju Vlade sa novim mandatarom koji ne mora biti iz te stranke. Lider Mosta Božo Petrov rekao da nema nameru da podnese ostavku. Postavlja novi ultimatum Karamarku.

Generalni sekretar HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je da razgovaraju svi sa svima i da očekuje da će se do rešenja doći brzo.

Hrvatski mediji, međutim, primećuju da nova saborska većina očigledno ne podrazumeva i poslanike Mosta.

Potom bi, rekao je Domagoj, bio predložen novi mandatar koji ne mora po pravilu da bude iz HDZ-a.

On nije isključio mogućnost da to bude često spominjani Zdravko Marić, aktuelni ministar finansija, inače nestranačka ličnost u Vladi.

Domagoj Milošević je rekao i da su državni i partijski interesi ispred ličnih interesa šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i da će on, ako dođe do rekonstrukcije Vlade, ostavku podneti u skladu sa zakonskim rokovima.

Funkcioner HDZ-a tvrdi i da ta stranka ima sigurnih 76 poslanika za rušenje Oreškovića.

"Apsolutno ne razmišljamo o opozivu inicijative za opoziv premijera Oreškovića. Nažalost, razmišljanja Mosta (manje članice vladajuće koalicije) pomogla su da ova vlada dođe u slepu ulicu. Molim da razmisle o čemu se radi. U kojoj se situaciji nalazi zemlja", rekao je Domagoj i dodao da trenutno stanje u Hrvatskoj i hrvatske javne finansije nisu zavidni.

"Zato, u HDZ-u radimo na rekonstrukciji Vlade koja će značajno brže voditi zemlju napred", a procedura se, dodao je, zna – prvo nepoverenje Oreškoviću, a potom novi mandatar.

"Razgovara se sa svima onima u hrvatskom parlamentu koji su svesni situacije i odgovornosti. Činjenica je da nema vremena za nove izbore", rekao je Domagoj novinarima.

On je podsetio da je HDZ s punim uvažavanjem ušao u "politički brak" sa Mostom.

Dodao je da HDZ ima 65 mandata, te da je to dominantna većina koja se mora poštovati. Rekao je da se nije čuo sa premijerom Oreškovićem, ali i dodao da ne vidi razlog da premijer sebe dovodi u situaciju da ga ruše oni koji su ga postavili.

"To je, međutim, stvar gospodina Oreškovića", rekao je on.

Domagoj kaže da u HDZ-u nema podela, te da Hrvatska nije pred bankrotom i da nema nikakve drame.

"Političari su ti koji moraju omogućiti da se hrvatski potencijal iskoristi u korist hrvatskih građana, da budemo među bogatijim državama", rekao je on.

Petrov: Novi ultimatum Mosta Karamarku

Lider Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Božo Petrov postavio je novi ultimatum HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji – ili da konačno okončaju krizu Vlade tako što će u naredna 24, 48 ili 72 sata postrojiti tih 76 zastupnika za koje, tvrdi, da ih imaju ili da predlože novog potpredsednika Vlade ili novi izbori.

Petrov je u izjavi novinarima ispred Banskih dvora rekao da ne pristaje ni na kakve ponude šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, da nema nameru da podnese ostavku. Naprotiv, on smatra i očekuje da Karamarko što pre podnese ostavku, a da HDZ predloži novog potpredsednika kako bi, kako je rekao, Vlada nastavila normalno da radi.

"Ovo nije HDZ, ovo je skup pojedinaca koji su stavili lični interes ispred svih drugih interesa", rekao je Petrov.

Prema njegovim rečima, HDZ ima dve opcije: da konačno "postroji" 76 saborskih zastupnika, da ponude novog prvog potpredsednika, ili – novi izbori.

"Nemamo o čemu da razgovaramo jer cela situacija je nastala zbog jedne afere (konsultantica) i političke neodgovornosti Karamarka", rekao je on.

Bio je, kaže, i sam spreman da "stavi glavu na tacnu" i podnese ostavku, iako mu sada nije jasno zašto bi on to uopšte učinio.

"Oni moraju prestati sa sapunicom. Na iskustvu Zorana Milanovića morali su naučiti da Most nije na prodaju."

Upitan za premijera Tihomira Oreškovića, Petrov je rekao da on radi u Vladi i ne misli da bi se trebalo obazirati na sve ovo.

"Nije nivo predsednika Vlade da se osvrće na tu šumu informacija i da se time bave", rekao je Petrov i pozvao HDZ i druge članice Domoljubne koalicije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво