Karamarko: HDZ pokreće opoziv premijera Oreškovića

Šef HDZ-a, najuticajnije vladajuće stranke u Hrvatskoj, Tomislav Karamarko saopštio je da ta stranka danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Karamarko je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Hrvatskoj potrebna čvrsta, homogena i jedinstvena vlada koja će nastaviti da sprovodi započete reforme.

"Dužan sam da obavestim hrvatsku javnost da HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića", rekao je Karamarko istakavši da je mnogo razloga za to.

Objasnio je da se pred očima javnosti odvija situacija koja nije dobra, jer Vlada je disfunkcionalna u mnogim elementima.

"Jednostavno bi trebalo prestati ovo što je sad na sceni. Loši odnosi, poluodnosi. Hrvatska nema vremena i strpljenja za takve odnose", rekao je Karamarko, koji je na pitanje novinara da li je spreman da se povuče sa pozicije prvog potpredsednika Vlade rekao: "Spreman sam na sve."

Ova vlada bi, istakao je, trebalo da bude čvrsta, homogena i jedinstvena zbog reformi koje treba sprovoditi, a u ovoj situaciji to nije moguće.

"Želimo da ovim šokom izazovemo nešto pozitivno, a to je da se pokrenu i da se shvati da su interesi naše države veći od ličnih i stranačkih interesa", kaže Karamarko.

Karamarko je pozvao sve, kako je rekao, učesnike i subjekte u toj političkoj igri da se uozbilje jer u suprotnom neće biti dobro.

"Neko vreme je već izgubljeno. Neko vreme je još ostalo za čvrstu vladu. Kažem ne želim nikoga da napadam u ovom momentu, ali mislim da je svima jasno da situacija nije dobra. U ovoj lakrdiji, HDZ, međutim, više neće učestvovati", rekao je Karamarko i upozorio da je politička situacija u Hrvatskoj veoma ozbiljna.

Osvrnuvši se na zahtev premijera da iz Vlade odstupe, kako je rekao, šefovi dve najveće stranke, Karamarko kaže da to govori da tu nešto nije u redu.

"Mi pokrećemo ovaj postupak i smatramo da moramo biti odgovorni pred našim glasačima, članovima, javnosti i hrvatskoj budućnosti jer vremena nemamo i ne želimo da budemo pajaci u ovoj priči. Ozbiljno ulazimo u ovaj postupak", rekao je Karamarko.

Šef HDZ-a nije isključio mogućnost novih izbora, ali je istakao da bi to oduzelo mnogo vremena.

Karamarko, inače, nekada ministar policije Hrvatske, pozvao je pripadnike službi bezbednosti da ne dozvole da budu uvečeni u igre koje će pratiti prekomponovanja Vlade, da ne podležu pritiscima pojedinaca koji će pokušavati da zloupotrebe svoje pozicije.

"Ne govorim to bez veze, govorim jer postoje neke indicije", rekao je Karamarko, koji je zamerio Oreškoviću jučerašnju komunikaciju sa predstavnicima Evropske narodne partije rekavši da je to bio pokušaj premijera da obezbedi poziciju za sebe.

"Jedna mala manipulacija jer to se tako ne radi. Ali sve mu je oprošteno", rekao je i dodao da mu nije jasno za šta je Orešković tražio podršku, ali mu, kaže, prašta.

Karamarko je apelovao na sve političke činioce da dobro razmisle gde smo, šta rade i šta nam je činiti.

"Most nije bio verodostojan politički partner. Ne kažem da su loši ljudi. Oni nisu bili dobri zbog iskustva i načina na koji su se okupili. Ni u kom slučaju ih ne želim potceniti niti obezvrediti, ali sam siguran da su krivom putu", rekao je prvi čovek HDZ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво