Kriza u Hrvatskoj, Grabar Kitarović rešava probleme

Iznenadni susret predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa premijerom Tihomirom Oreškovićem, a potom i sa predsednikom Sabora Željkom Rajnerom deo hrvatske javnosti tumači da je rešenje političke krize Kitarovićeva "uzela u svoje ruke".

Zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na svoja saznanja, piše da je tema njihovog razgovora bila stanje u državi i želja predsednice da bude informisana o svemu što se događa.

Potvrđeno je da su na sastanku bili i lideri Mosta i HDZ-a, Božo Petrov i Tomislav Karamarko.

Zbog prilika u zemlji predsednica Hrvatske otkazala je sva putovanja ove nedelje. Nacionalna sigurnost nije ugrožena, stanje nije dramatično, ali predsednica želi biti u toku svih događaja, navodi Jutarnji.

Ovaj nenajavljeni sastanak dvoje čelnih ljudi u Hrvatskoj, došao je nakon što je premijer u petak zatražio ostavke dvojice potpredsednika vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova.

Oni su, kako se navodi, razmatrali mogući razvoj, odnosno rasplet trenutne situacije.

"Ja sam razgovarao sa predsednicom Hrvatske, a naš razgovor je bio o stabilnosti države", kaže Željko Rajner.

Do krize je došlo posle zahteva premijera Hrvatske da iz Vlade odstupe prvi potpredsednik Tomislav Karamarko i potpredsednik Božo Petrov. Sve je dodatno zakuvala poruka Karamarkova da premijer više ne uživa poverenje HDZ-a uz najavu da će krenuti u sastavljanje nove većine bez Mosta, a ako u tome ne uspe, ide se na izbore.

"Što se tiče brojanja glasova, ako neko drugi može pobrojati do 76 sva mu sreća sveta bila", kaže Božo Petrov.

Rekonstrukcija ili novi izbori tema su i u HDZ-u. Ne zna se, međutim, koja je opcija bliža članstvu.

"Osnova HDZ-a je demokratija. Nemate mogućnost da svako ne izrazi svoje mišljenje jer bi to bilo pogubno za stranku, svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, ali to ne znači da mi moramo biti u sukobu. Zašto bi?", ističe Dario Nakić, ministar zdravlja u Hrvatskoj.

Očekuje se da će se Orešković tokom dana obratiti novinarima.

Inače, danas je trebalo da bude održana sednica Ekonomsko-socijalnog saveta, ali je ona otkazana zbog nedostatka kvoruma, budući da na sednicu nije došao dovoljan broj ministara.

HDZ će na sastanku vrha stranke u razrađivati strategiju za spasavanje Tomislava Karamarka, najavio je Jutarnji, koji najnovija događanja, inače, prati iz minuta u minut.

Vrh HDZ-a će, kako se navodi, razmatrati pokretanje postupka za izglasavanje nepoverenja Oreškoviću.

Pitanje je, međutim, navodi list, da li će Karamarko za to dobiti podršku Predsedništva stranke u kojoj postoje različita mišljenja, pa i sukobi oko toga kako bi se ova situacija trebala razrešiti.

Najizgledniji je scenario, prema izvorima bliskim Karamarku, da se predlog za pokretanje pitanja poverenja Oreškoviću pokrene u Saboru, za što im trebaju potpisi petine saborskih zastupnika, što HDZ-u neće biti problem da prikupi.

Postoji, navodi se, i mogućnost i da dve trećine članova vlade pokrene to pitanje, ali izglednije je, kažu u HDZ-u, da se to ipak pokrene kroz saborsku proceduru i to najkasnije do srede.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво