Mitov: Otvorena pitanja rešavati u duhu evrointegracija

Ministar spoljnih poslova Bugarske Daniel Mitov izjavio povodom pitanja Poglavlja 23 da ne želi da komentariše bilateralne odnose Srbije i Hrvatske, ali da bi, u duhu evropskih integracija, za sve strane bilo delotvorno kad bi se otvorena pitanja rešila tokom pregovora.

Na pitanje kakav je stav Bugarske prema hrvatskoj blokadi Poglavlja 23, Mitov je indirektno odgovorio istakavši da ne želi "da komentariše bilateralne odnose dve zemlje", ali da misli da bi, u duhu evropskih integracija, za sve strane bilo delotvorno kad bi se otvorena pitanja rešila tokom pregovora.

"Za sve bi bilo dobro da se napravi takav okvir saradnje koji će stabilizovati bilateralne odnose u budućnosti i zauvek. To je duh EU, koja briše i podiže granice i rešava probleme", rekao je Mitov.

Mitov je u bugarskom mestu Pravec, gde je u toku godišnji sastanak Saveta za regionalnu saradnju, rekao da su dobri međudržavni odnosi suštinski važni na evropskom putu svake zemlje i da zato sada obe strane, i Srbija i Hrvatska, moraju da urade sve što mogu da postignu dogovor.

"Siguran sam da naši hrvatski i srpski prijatelji imaju želju da to urade", naveo je Mitov.

Bugarska, dodao je, takođe ima određena pitanja i zahteve u vezi sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji, ali oni mogu biti rešeni u okviru srpskog zakonodavstva.

"Mi bismo bili srećni da vidimo implementaciju zakona kad je reč o bugarskoj nacionalnoj manjini, ali i drugim manjinama", rekao je Mitov.

Ministar spoljnih poslova Bugarske je naglasio da je Beograd upoznat sa tim zahtevima i da je siguran da mogu biti rešeni vrlo brzo.

Naglasio je da je podrška Bugarske evropskim integracijama Srbije veoma snažna, te primetio da bi bilo dobro za našu zemlju ako bi počela da usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво