Đukanović: Svoju budućnost nećemo dati Moskvi

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da zvanična Podgorica ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, ali da to ne znači da će svoju budućnost dati Moskvi.

Đukanović, koji učestvuje na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Tirani, istakao je da Crna Gora želi da preuzme odgovornost za svoju budućnost, kao i da želi da bude član Evropske unije.

Smatra da su "procesi integracije u EU i NATO nerazdvojni".

"Crna Gora će nastaviti proces reformi kako bi napredovala ka evropskoj budućnosti. Crna Gora je jedina zemlja u kojoj nije bilo rata nakon raspada bivše Jugoslavije i želimo da nam i budućnost bude takva", rekao je Đukanović, prenela je agencija ATA.

Crna Gora teži NATO-u i ima jasnu viziju o svom doprinosu stabilnosti i bezbednosti, naveo je Đukanović.

"Članstvo u NATO ima veliki značaj i mogu pouzdano da potvrdim da se Crna Gora nalazi na putu evro-atlantskih struktura, a potom i na putu ka Evropskoj uniji", tvrdi crnogorski premijer.

Za Đukanovića je NATO garancija stabilnosti na Balkanu i u zemaljama regiona.

O odnosima sa susednom Albanijom, Đukanović je rekao da dve države imaju "veoma dobru saradnju".

Albanski premijer Edi Rama smatra da će puna integracija Balkana u NATO biti strateška i vitalna investicija.

"To bi ujedno bio i najočigledniji odgovor kako na geopolitičke ambicije drugih aktera u regionu, tako i na rizike i kontinuirane pretnje koje stižu sa Bliskog istoka i Severne Afrike", rekao je Rama.

Ocenivši da je članstvo Albanije u NATO-u postavilo temelje za budućnost te zemlje, Rama je rekao da Tirana podržava članstvo Crne Gore i Makedonije u Alijansi.

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Majkl Tarner rekao da "agresivnost Rusije ima cenu" i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи