Delo: Usporen proces pomirenja na zapadnom Balkanu

Ulazak država s područja zapadnog Blakana u EU nije garantovan ni brz, pa bi stabilizaciji tog područja ubuduće najviše mogla da pomogne intenzivnija privredna saradnja, ocena je ljubljanskog lista "Delo" povodom Samita Brdo-Brioni, koji je proteklog vikenda održan u Sarajevu.

Slovenački predsednik Borut Pahor na skupu je upozorio da će se EU ubuduće više baviti sama sobom nego svojim proširenjem, a uprkos proklamocanoj politici za države u regiji to neće biti ni brz ni unapred garantovan put, piše vodeći slovenački dnevnik.

List izražava i skepsu prema političkom dijalogu država u okruženju na njihovom putu prema integracijama zbog, kako navodi, niskog nivoa demokratije u celoj regiji.

Nema nikakvih garancija da će se konflikti u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu rešiti političkim dijalogom.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine već je duže vreme mrtvo slovo na papiru, Hrvatska "podmeće klipove" Srbiji na njenom evropskom putu, a zajednička je karakteristika Balkana nizak nivo demokratije.

Budući da se EU bavi sama sobom, pitanjima kao što su izbeglice, mogući izlazak Velike Britanije iz EU i drugim temama važnim za veći deo Evrope, inicijatori procesa Brdo - Brioni, Hrvatska i Slovenija, snizile su i nivo očekivanja od te inicijative na minimum, navodi se u komentaru.

Na kraju krajeva, piše list, Ljubljana i Zagreb koji bi hteli da vode proces pomirenja nisu ni sami rešili vlastite bilateralne probleme.

Koliko je njihovo nastojanje da dođe do stabilizacije, pokazali su hrvatska predsednica i slovenački predsednik posetom Makedoniji kojim su praktično podržali režim predsednika Đorđa Ivanova, a ne revoluciju koju podržava opozicija, spasavajući državu od korupcije i totalitarizma.

Čini se da je ključni cilj procesa Brdo - Brioni sveden na očuvanje mira i sigurnosti.

To znači da taj proces više nema dodatne vrednosti koju je imao na početku. Ali, politika može pomoći privrednicima da poruše međusobne barikade, ako te države shvate da jedna drugoj predstavljaju priliku a ne opasnost.

Tako bi privredni interes prevladao postojeće političke razlike, navodi slovenačko Delo, prenosi Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи