Grabar Kitarović: Ne blokiramo Srbiju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da ta država ne blokira Srbiju na putu ka članstvu u EU, ali je istakla da će Zagreb nastaviti na insistiranju da Beograd ispuni haške, madridske i ostale kriterijume.

Naglasivši da je Hrvatskoj u interesu da Srbija što pre uđe u članstvo, Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da je danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem vodila otvoren dijalog i raspravu.

Ističe da je Nikolića pozvala da Srbija i Hrvatska sva nerešena pitanja reše za stolom.

"Pozvala sam Nikolića da Srbija i Hrvatska sednu za sto i dogovorima rešimo pitanja oko Poglavlja 23 i da definišemo prelazne i druge mere za definisanje obaveza koje je Srbija preuzela kako bi se omogućilo otvaranje Poglavlja 23", rekla je Grabar Kitarović u Sarajevu, u izjavi za medije posle sastanka lidera Jugoistočne Evrope u Brdo-Brioni procesu.

Grabar Kitarović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da ne želi da govori o detaljima, i da je potrebno usmeriti se na budućnost i sadašnjost, a ne na prošlost.

Konstatovala je da je Hrvatska poslednja koja je ušla u u članstvo EU, ali i podsetila da je prva koja je ušla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njenim rečima Hrvatska zna koliko su teške reforme koje je trebalo napraviti jer se, kako je rekla, ta država suočavala sa izazovom da misli da neko traži od nje nešto što nije bilo traženo ranije.

"Ali u konačnici, kada vidiš šta je učinjeno, Hrvatska je danas bolja zemlja, a sve što je uloženo u pristupnom procesu je u korist svih građana Hrvatske, kako većinskog naroda, tako i nacionalnih manjina", zaključila je Grabar Kitarović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво