Puhovski: Pametnije bilo da pregovori počnu, pa piti krv na slamčicu

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Žarko Puhovski kaže za RTS je odnos Hrvatske prema otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije strategijsko i taktičko pitanje.

Žarko Puhovski je u intervjuu za RTS rekao da je Hrvatska taktički pogrešila uslovljavajući otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije.

"Bilo je mnogo pametnije pustiti da se pregovori započnu i onda piti krv na slamčicu", naveo je Puhovski i dodao da je u odnosu Beograd-Zagreb o tom pitanju strategijski zbrkano nekoliko stvari.

Kako je rekao, prava hrvatske manjine u Srbiji su problem i na tome je Hrvatska imala dobrih argumenata da insistira.

"Ali, pričati o tome da se opšta jurisdikcija za ratne zločine ne može nekom pridati je odmah palo u vodu jer se dobro zna da u Uniji postoji pet ili šest država i to je deo međunarodnog humanitarnog prava", objasnio je Puhovski.

Komentarišući situaciju u kojoj se nalazi hrvatska Vlada i predlogu za opoziv potpredsednika Tomislava Karamarka (HDZ), Puhovski je ukazao da je u ovom trenutku 81 član Sabora za opoziv, od ukupno 151.

"Međutim, tu će biti razne, što je rekao jedan srpski pisac, krađe i prekrađe. Biće dogovora pregovora podmićivanja, tako da je potpuno nejasno kakav će broj na kraju biti", naveo je Puhovski.

Jedino što se čini jasnim je da Karamarko nema format, ni politički ni moralni, da sam sebi kaže da ovo nema smisla, pa da se povuče, naglasio je profesor zagrebačkog FPN-a.

"Niti iko u stranci ima taj tip autoriteta, pa da kaže da za HDZ to nije dobro i da Karamarko treba da se povuče, što bi se u svakoj normalnoj svetskoj stranci dogodilo", rekao je Puhovski.

Objasnio je da ima malo šansi da se formira nova većina, koja bi morala da bude Most i SCP.

"SDP ima razloga da bude oprezan jer je već imao dogovor sa Mostom, pa se Božo Petrov povukao. Ne veujem da bi se moglo dogoditi", objasio ne Puhovski.

"Svi će pokušati da se ide ka izborima, koji ne mogu biti pre kraja septembra uz uslov da se u međuvremenu izabere i nekoliko članova i članica Ustavnog suda, jer od 5. juna mi više nemamo Ustavni sud", ukazao je Puhovski.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude novih izbora, zaoštriti odnos Zagreba prema Beogradu, Puhovski je rekao da ne misli da će se tako nešto desiti.

"Na prošlim izborima je SDP mesec-dva pre izbora bio gotovo potpuno izgubljen i tada je došlo do čudnog obrta da je Milanović počeo da koristi protivsrpske fraze, nateravši Karamarka da prizna da je dobar sa Vučićem. Optužio je Vučića da se meša u hrvatske poslove i pomaže Karamarku, a tradicije je bila da je HDZ lošije stajala sa Srbima", napomenuo je Puhovski.

Smatra da će biti pritisaka na srpsku manjinu u Hrvatskoj, ali manje nego pre jer se prvi put desilo da nisu sva tri zastupnika srpske manjine bila na strani SDP-a, nego je jedan od njih prešao na stranu Karamarka.

"Ni tu ne možete reći da su svi Srbi bili protiv Vlade i to će dovesti do toga da, ako bog da, Srbi ne budu tema na narednim izborima što bi bio presedan", naglasio je Puhovski.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво