Cipras: Jačanje odnosa sa Rusijom strateški izbor Grčke

Grčki premijer Aleksis Cipras ugostio je u vili Maksimos ruskog predsednika Vladimira Putina i poručio da jačanje odnosa sa Moskvom predstavlja strateški izbor Atine.

Aleksis Cipras je naveo da taj izbor "diktiraju i istorijski bliske kulturne i političke veze, kao i mogućnosti koje se otvaraju pred dve države i mogućnosti jačanja stabilnosti u regionu", prenosi agencija ANA.

Grčka agencija navodi da je Cipras dodao da "Putinova poseta dolazi u vreme kada Grčka okreće stranu, okončava neizvesnost i može da pogleda u budućnost sa većim optimizmom u pogledu rasta i ponovnog pokretanja privrede".

Putin je rekao da su "ovi sastanci na visokom nivou deo grčko-ruske godine".

"U Moskvi i Sankt Peterburgu razgovarali smo analitički o perspektivama privredne saradnje. Naravno da ima puno problema i okolnosti su teške, ali svakako postoje dobre perspektive", naveo je Putin i dodao da saradnja dve zemlje "nije ograničena na energetiku, već uključuje i visoku tehnologiju, infrastrukturu i zajedničke investicije".

Na završetku razgovora Putina i Ciprasa, Rusija i Grčka su usvojile zajedničku političku deklaraciju o partnerstvu sa ciljem modernizacije, mapu puta rusko-grčkih odnosa u sferi poljoprivrede i turizma. Dve strane su takođe potpisale sporazum o osnovnim uslovima za isporuku sirove nafte i natnih proizvoda, preneo je Tas.

Putin je danas stigao u dvodnevnu posetu Grčkoj, a pre susreta sa premijerom Ciprasom sastao se sa predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Ruski predsednik će sutra posetiti Svetu Goru, gde će sa ruskim patrijarhom Kirilom obeležiti 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво