Most protiv Karamarka, HDZ ne odustaje

Protiv izglasavanja nepoverenja prvom potpredsedniku hrvatske vlade Tomislavu Karamarku izjasnilo se 16 članova uključujući premijera Tihomira Oreškovića, dok su ministri iz Mosta nezavisnih lista, manje članice vladajuće koalicije, i njihov lider Božo Petrov očekivano bili protiv.

Pokušaj da jedan potpredsednik sruši drugoga nije uspeo. U Vladi sa 13 HDZ-ovih ministara, Mostovih šest i tri nezavisna, ishod je bio prilično izvestan: 16 prema sedam protiv opoziva. Premijer, koji nije član nijedne stranke, stao je na Karamarkovu stranu uoči glasanja.  

Stav Vlade donet je na telefonskoj sednici Vlade, koja je, prema saznanju hrvatskih medija, potrajala duže od planiranog, jer je jedan od ministara bio u avionu pa nije odmah mogao da se izjasni.

"Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sednicu na kojoj se izjasnila o predlogu za pokretanje pitanja poverenja prvom potpredsedniku Vlade Republike Hrvatske. Vlada odbija sve navode predloga za pokretanje pitanja poverenja Tomislavu Karamarku", navedeno je u saopštenju.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je i pre sednice Vlade javno dao podršku Karamarku.

"Karamarko će imati moju podršku. Mislim da su temelj svake demokratije ustav, institucije i mislim da treba da dozvolimo da institucije rade svoj posao", rekao je Orešković. 

Vladajuća koalicija već tri nedelje uzastopno nije uspela da obezbedi kvorum u parlamentu ni potrebnu većinu za izglasavanje propisa. Poslednji u nizu šumova je ultimatum lidera Mosta da Karamarko podnese ostavku. Njegova smena se traži zbog povezanosti firme čiji je vlasnik njegova supruga Ana, sa firmom konsultanta kompanije MOL u svetlu priče da je Hrvatska oštećena kad je mađarski MOL kupio hrvatsku "Inu". 

Potpredsednik hrvatske vlade Božo Petrov veruje da neće doći do glasanja o nepoverenju prvom potpredsedniku Tomislavu Karamarku u Saboru, jer se "nada da će Karamarko prihvatiti odgovornost i da će Domoljubna koalicija dati novog prvog potpredsednika Vlade".

Hrvatski mediji prenose da je Petrov to saopštio na konferenciji za medije nakon telefonske sednice Vlade.

"Možda bi neki hteli da vide krv ili napade, ali ne želim tako da govorim. Nismo za nove izbore, ali ne možemo preuzeti ni ulogu u kojoj mi treba da podržavamo stari model u kojem postoje kalkulacije", rekao je Petrov.

Dodaje da "Karamarko možda nije svestan težine određenih odnosa i zbog čega moramo da snosimo odgovornost, pa čak i za indirektne veze".

"A to je ono što je postalo teret našoj vladi. Verujem da je imao drukčije, bolje planove", rekao je Petrov.

Ipak, Most ne može da računa na jedinstvo svojih zastupnika u Saboru. Predlog za pokretanje pitanja poverenja Karamarku sa 38 potpisa opozicionih zastupnika predat je Saboru. Sednica se očekuje za dve nedelje. U Karamarkovom krugu uvereni su da opozicija u Saboru neće skupiti 76 glasova za rušenje prvog potpredsednika Vlade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво