Makedonski ustavni sud: Nema izbora 5. juna

Ustavni sud Makedonije presudio da je odluka o raspuštanju parlamenta, kojim je bio otvoren put za prevremene izbore, bila protivustavna.

Makedonski Ustavni sud je stoga poništio odluku o raspuštanju parlamenta čime je praktično samo formalizovana odluka o odlaganju izbora, koji su bili predviđeni za 5. jun.

Makedonski Ustavni sud je 18. maja suspendovao sve aktivnosti vezane za izbore do donošenja ove presude.

Nakon toga, poslanici makedonskog parlamenta su odlučili da otkažu vanredne parlamentarne izbore, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemlju izvuku iz krize koja traje duže od godinu dana.

Prema dogovoru četiri najuticajnije političke partije iz Pržina iz novembra prošle godine, vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji trebalo je da budu održani 24. aprila, ali su odloženi za 5. jun.

Za izbore 5. juna izbornu listu Državnoj izbornoj komisiji dostavila je samo aktuelna vladajuća VRMO-DPMNE.

Sve ostale stranke su bojkotovale izborni proces uz obrazloženje da nema uslova za fer i slobodne izbore.

Makedonija je u političkoj krizi od februara 2015. i izbijanja skandala sa prisluškivanjem, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i doplomate, što bivši premijer Nikola Gruevski negira.

Kriza je dodatno produbljena kada je makedonski premijer Đorđe Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara uključujući Gruevskog.

Pomilovanje je izazvalo ljutite reakcije glavnih stranaka, EU i ulične proteste u Skoplju i drugim gradovima, a EU je tražila hitno poništavanje odluke o pomilovanju.

Postupak ocene ustavnosti odluke o samoraspuštanju Sobranja pokrenut je pred Ustavnim sudom na predlog Demokratske unije za integracije, političke partije Albanaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво