Ponovljeno suđenje Sanaderu 6. juna

Novo suđenje bivšem hrvatskom premijeru i nekadašnjem predsedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju "Fimi-medija" počeće 6. juna, odlučeno je na Županijskom sudu u Zagrebu.

Zamenica direktora Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Željka Mostečak rekla je novinarima da je u nastavku pripremnog ročišta odlučeno da će tokom novog suđenja biti ispitano oko 220 svedoka.

Na početku pripremnog ročišta prošle sedmice svi optuženi su se izjasnili da se ne osećaju krivim u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Na prvom suđenju čije je nepravosnažne osuđujuće presude Vrhovni sud srušio prošle godine i naložio novo suđenje bivši HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić priznao je da je iz državnih institucija i firmi izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Krivicu je priznala i vlasica privatne marketinške agencije Fimi-medija preko koje je izvlačen novac Nevenka Jurak i blagajnica HDZ-a Branka Pavošević.

Njihovi iskazi bili su ključni za osuđujuću presudu Sanaderu, ali i HDZ-u kao prvoj stranci koja je optužena za korupciju. Novo suđenje vodi sudija Irena Kvaternik.

Sanader je u slučaju "Fimi medija" bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, dok je HDZ kažnjen s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Na zatvorske kazne od godinu i po do tri osuđeni su i Barišić, Pavošević i Jurak, dok je portparol HDZ-a Ratko Maček osuđen na uslovnu kaznu.

Vrhovni sud je prošle godine srušio presudu zagrebačkog suda zbog "teške povrede krivičnog postupka". Sud je zaključio da Sanader nije mogao da ispita sve svedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali optužbe.

Ustavni sud prošle godine je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima "Hypo banka" i "Ina-MOL" i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Očekuje se i izricanje presude u slučaju "Planinska" u kojem je nekada najmoćniji hrvatski političar optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво