Hrvatska kasni u implementaciji direktiva, moguće sankcije EK?

Hrvatskoj prete sankcije Evropske komisije zato što nije u propisanom roku, do 18. maja, u nacionalno zakonodavstvo implementirala evropske direktive o javnoj nabavci koncesijama, upozorilo je udruženje "Pametno".

U saopštenju tog udruženja se navodi da se može očekivati da će Evropska komisija protiv Hrvatske pokrenuti postupak zbog povrede prava, a ukoliko slučaj završi na Sudu Evropske unije i Hrvatska izgubi spor, zvanični Zagreb će se suočiti sa sankcijama koje u sličnim slučajevima iznose i do 45.000 evra po danu zakašnjenja.

Reč je o direktivama o dodeli ugovora o koncesiji i o javnoj nabavci i direktivi o nabavci subjekata koji deluju u sektoru vodoprivrede, energetskom i sektoru saobraćaja, kao i u sektoru poštanskih usluga.

"Te direktive objavljene su u službenom listu EU 28. marta 2014. te su države članice imale više od dve godine za njihovu implementaciju u nacionalno zakonodavstvo. Stoga kašnjenje čudi tim više jer je promena sistema javne nabavke najavljena kao jedna od ključnih reformi aktualne vlade iz čega se može zaključiti da vlada nije u stanju da pravovremeno izvršava svoje obaveze", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Navode i rezultate istraživanja ekonomiste Vuka Vukovića o transparentnosti javnih nabavki jedinica lokalne samouprave u razdoblju od četiri godine, na uzorku od 25 milijardi kuna, prema kojem je 12 milijardi ili 48 odsto javnih nabavki klasifikovano kao sumnjivo po nekoliko kategorija.

"Ti podaci govore da nam je izmena sistema javne nabavke pod hitno neophodna. Stoga pozivamo vladu da počne da se ponaša odgovorno i da počne da radi svoj posao jer nečinjenjem nanosi štetu hrvatskoj privredi i društvu u celini", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара