Evakuisani migranti iz kampa u Idomeniju

Grčki zvaničnici evakuisali su 1.528 osoba iz neformalnog izbegličkog kampa u Idomeniju i prebacili ih u sedam različitih smeštajnih centara, saopštila je policija.

Grčke vlasti počele su jutros u zoru postepenu evakuaciju najvećeg neformalnog izbegličkog kampa u gradiću Idomeni, na granici sa Makedonijom, javili su lokalni mediji. Evropska komisija pozdravlja evakuaciju i najavu demontaže izbegličkog kampa Idomeni.

Evakuacija je izvršena u okviru policijske akcije "pražnjenja kampa", javila je grčka agencija ANA.

Izbeglice i migranti su, kako navode zvaničnici, prebačeni u iznajmljene prostore u regionu, među kojima je bivša štavionica u Sindosu, nedaleko od Soluna, kao i u smeštajne centre u drugim mestima.

Portparol grčke vlade zadužen za izbegličku krizu Jorgos Kiricis rekao je da policija neće koristiti silu i da se očekuje da će iseljenje trajati sedam do 10 dana. 

Pristup području kampa je blokiran, a na licu mesta se nalazi više od 400 pripadnika interventne policije, prenosi AP.

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas izjavio je da se Evropska unija uvek "nadala da će ljudi koji borave u kampu u Idomeniju biti preseljeni u bolje organizivana prihvatilišta". 

Kako prenosi makedonska agencija MIA, Shinas tvrdi da nije upućen u izveštaje da su grupe migranata, nakon zatvaranja makedonske granice, krenule drugim rutama preko Balkana.  

Takođe, Shinas nije želeo da odgovori na pitanje dopisnika MIA da li će Evropska unija prihvatiti bilo kakvu odgovornost ukoliko dođe do nasilja prilikom evakuacije kampa.   

Procenjuje se da u migrantskom kampu Idomeni, koji je narastao iz nezvaničnog pešačkog graničnog prelaza za izbeglice i migrante koji putuju ka severu Evrope, trenutno boravi oko 8.400 ljudi.

U Grčkoj je, otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile svoje granice za masivni priliv izbeglica koje beže pred konfliktima i od siromaštva u svojim zemljama, ostalo zaglavljeno više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи