Jović: Mešanje Hrvatske u srpski evropski put "sindrom zlostavljanog deteta"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ističe da na napetu političku situaciju u Hrvatskoj utiču dugotrajne podele društva, kao i da nikom nije u interesu održavanje novih izbora. Kada je reč o mešanju Hrvatske u evropski put Srbije, Jović to ocenjuje kao "sindrom zlostavljanog deteta", jer je i sama Hrvatska imala problem pri ulasku u Uniju.

Jović je, u intervjuu za RTS, naveo da će svi političi subjekti u Hrvatskoj izbeći održavanje novih izbora, jer je neraspoloženje javnosti prema sadašnjoj vladi prilično veliko.

"Pre svega, niko nije siguran da će dobiti većinu i da će moći da formira vladu", naglašava Jović.

Objašnjavajući trenutnu poziciju lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se našao u centru skandala zbog poslovanja njegove supruge sa mađarskim MOL-om sa kojim država vodi spor oko INE, Jović napominje da je Karamarko u veoma teškoj situaciji koju može prevazići jedino nametanjem tema u kojima je HDZ dobra.

"HDZ je jedino dobar u nametanju rata devedesetih kao glavne teme, ali ne samo tog rata nego i Drugog svetskog rata", smatra Jović.

Govoreći o negodovanju dela hrvatke javnosti oko pokušaja revizije istorije i revitalizacije ustaških zločina, profesor ističe da je hrvatska podeljena zemlja.

"Civilno društvo je na braniku demokratske vrednosti. Tačno je da u socijalističkoj Jugoslaviji i u nacionalističkoj Hrvatskoj stvoreno mnogo mitova, ali se oni moraju kritički preispitati", tvrdi Jović.

Napominje da je ključno na koji način se ti mitovi preispituju i ako se to radi zbog toga da bi se rehabilitovala ekstremna nacionalistička i fašistička ustaška politika to je ogroman politički problem.

Takođe, Jović hrvatsko mešanje u evropske integracije Srbije vidi kao "sindrom zlostavljanog deteta".

"Hrvatska je imala probleme pri ulasku u EU, sada nastoji da se tako ponaša i prema drugima. Čini mi se da je za neke nacionaliste to jedini razlog što su prihvatili EU integracije", rekao je Jović.

Jović smatra da bi i Srbija postavljala uslove i blokirala da je u poziciji Hrvatske. 

"Glavno pitanje je da li je to u inetersu Hrvatske. To je kontraproduktivno za Hrvatsku, jer je vrlo verovatno da neće izdržati pritisak", zaključuje Jović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво