Makedonski izbori "na ledu"

Makedonski Ustavni sud pokrenuo je postupak ocene ustavnosti odluke o raspuštanju Sobranja, čime su "zamrznute" sve aktivnosti proistekle iz tog poteza, uključujući izbore i predizbornu kampanju. Taj potez suda usledio je dan nakon što je većina članova Državne izborne komisije ocenila da nema uslova za održavanje izbora. Za otkazivanje izbora 5. juna još ranije su se založili SAD i EU. Sud će konačnu odluku doneti iduće srede.

Predizborna kampanja u Makedoniji prekinuta je pre nego što je i počela, pošto je Ustavni sud te države pokrenuo postupak ocene ustavnosti raspuštanja Sobranja i svih aktivnosti koje su iz tog poteza proistekle, iključujući izbore i predizbornu kampanju.

Ta mera Ustavnog suda stupa na snagu odmah i trajaće sve dok se Ustavni sud ne izjasni da li je raspuštanje Sobranja bilo u skladu sa Ustavom.

Inicijativu za takav potez makedonskog Ustavnog suda podnela je Demokratska unija za integracije.

Učešće na izborima u Makedoniji najavila je samo jedna stranka, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Prethodno je predsednik Sobranja Makedonije, Trajko Veljanovski, odbijao da sazove parlament, ističući da to može uraditi samo ako Ustavni sud ukine odluku o samoraspuštanju.

Inicijativu za ukidanje te skupštinske odluke podneo je poslanik Demokratske unije za integracije (DUI), koja je u Vladi sa VMRO-DPMNE, Talat Džafer. Prema DUI, time se otvara mogućnost da se parlament ponovo sastane, da odloži izbore i da nađe način da bude ukinuta odluka predsednika Makedonije Đorđa Ivanova o aboliciji političara.

To su dva uslova koje je najveća opziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, postavila za nastavak pregovora o rešavanju dvogodišnje političke krize.

Na sednici Ustavnog suda predsednica Elena Goševa je rekla da će napraviti presedan i prihvatiti inicijativu DUI za preispitivanje ustavnosti odluke o raspuštanju Sobranja, zbog "stanja u državi i krize za koju još nema rešenja".

Sledbenici "Šarene revolucije", koji više od mesec dana protestuju u gradovima Makedonije i traže odlaganje izbora i ukidanje abolicije političara, jutros su pre početka sednice Ustavnog suda "obojili" njegov ulaz i na zgradi ispisali nekoliko parola među kojima i "Protestujem".

Taj postupak demonstranata, predsednica Ustavnog suda Elena Goševa ocenila je kao "pritisak i atak na Sud".

"Ovaj sud nikada nije doživeo ovakav pritisak. Ustavni sud će nastaviti da radi", rekla je Goševa na početku sednice o inicijativi DUI.

Ustavni sud se u februaru proglasio nenadležnim za dve slične inicijative kojima je traženo da se odloženo samoraspuštanje Sobranja proglasi neustavnim.

Sobranje Makedonije se raspustilo da bi vanredni parlamentarni izbori bili 5. juna. Izborne liste za te izbore podnela je samo vladajuća VMRO-DPMNE, a izbore bojkotuju preostale tri stranke potpisnice Pržinskog dogovora o rešavanju političke krize.

Namera vlasti da održi izbore na kojima učestvuje samo jedna stranka izazvala je negodovanje većine građana, a Evropska unija i SAD su najavili da neće priznati vladu koja bi bila izabrana na takvim izborima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво