Makedonija na korak do otkazivanja izbora

Pet od ukupno devet članova makedonske izborne komisije ocenilo je da nema uslova za održavanje izbora 5. juna, čime je ova država dospela korak bliže otkazivanju izbora. Krnjem saopštenju DIK-a prethodila su dva dana neuspešnih pokušaja da ovo telo donese zajednički zaključak. Izbori zakazani za 5. jun u Makedoniji ne mogu da budu kredibilni zato što je jedino aktuelna vladajuća stranka VMRO-DPMNE predala izbornu listu, navodi Evropska Unija.

Makedonija je u utorak uveče stigla na korak do otkazivanja izbora zakazanih za 5. jun, pošto je pet od ukupno devet članova Državne izborne komisije ocenilo da "nema osnova za organizovanje izbora".

Pismo koje je upućeno predsedniku Sobranja Traju Veljanovskom potpisali su predstavnici opozicione SDSM Igor Milev i Violeta Duma od SDSM, Subhi Jakupi iz Demokratske unije za integracije, kao i predsednik i potpredsednik ovog tela, Aleksnadar Čičakovski i Redžep Prekopuca.

Prethodno, Sjedinjene Američke Države navele su da u MAkedoniji nisu ispunjeni osnovni preduslovi za održavanje fer izbora.

Građani Makedonije već nedeljama protestuju zbog odluke Sobranja da raspiše izbore za 5. jun i odluke predsednika Đorđija Ivanova da abolira sve osumnjičene u aferi prisluškivanja u toj državi.

VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog jedina je partija koja je izbornoj komisija predala listu kandidata za izbore.

Pismo pet članova izborne komisije usledilo je svega nekoliko sati pošto je Evropska unija upozorila vlasti u Skoplju da neće priznati rezultate izbora na kojima učestvuje samo jedna partija, vladajući VMRO-DPMNE.

"Verujemo da, pod sadašnjim okolnostima, bilo koja vlada koja bi došla na vlast kao rezultat izbora u kojima ne učestvuju tri od četiri velike političke stranke ne bi bila kredibilan partner za međunarodnu zajednicu", smatra portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Prema njenim rečima, Brisel je više puta naglasio da nastavak političke krize u Makedoniji odvlači tu zemlju sve dalje od njenih evroatlantskih težnji, prenosi AFP.

Evropska unija je prošlog meseca suspendovala pokušaj posredovanja u cilju razrešenja političke krize u Makedoniji, koja je takođe suočena sa najvećom evropskom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

Brisel je prošle godine posredovao u postizanju dogovora između vlade i opozicije, koji je trebalo da otvori put za izbore u aprilu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво