Petrov: Mogući vanredni parlamentarni izbori

Hrvatska politička kriza, sudeći po sukobima u vladajućoj koaliciji, ne jenjava, a prevremeni parlamentarni izbori su sve izvesniji, što je potvrdio i potpredsednik vlade i lider Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Boža Petrov. Vlada je stabilna, tvrdi hrvatski premijer Orešković.

Petrov je na obeležavanju Dana grada u Omišu rekao da su pad vlade i prevremeni izbori moguća opcija, prenela je splitska Slobodna Dalmacija.

"Prevremeni izbori su mogući, ali mislim da se to neće dogoditi pre jeseni. Iza leta se izglasavaju svi bitni zakoni i, ako će vlada pasti, to će se dogoditi tada", rekao je Petrov.

Ostavku svog posebnog savetnika Ivice Relkovića, a ranije i Ivana Kovačevića komentarisao je rečima da se tim potezima pokazala samo jedna stvar da se ljudi u Mostu politikom ne bave zbog fotelja.

Pad hrvatske vlade i raspisivanje vanrednih parlamentaranih izbora, što bi bilo drugi put u jednoj kalendarskoj godini, je sve izvesniji, posebno nakon što je Banske dvore napustio Relković.

Relković je za Slobodnu Dalmaciju rekao da je saradnja sa HDZ-om teška i da Hrvatskoj predstoje dramatični politički dani, te nudi svojevrsnu izlaznu strategiju koja bi Mostu omogućila život i nakon vanrednih izbora.

Relković je ocenio da HDZ-ove pretnje prekomponovanjem vlade sa Milanom Bandićem i njihovo otvoreno javno nezadovoljstvo predsednikom vlade, a zatim i kulminacija s Inom, jasni su signali da u HDZ-u pred finale unutarstranačkih izbora opasno kuva.

"Ni Most, a još manje Hrvatska, ne sme biti talac HDZ-ovih interesnih unutarstranačkih borbi", rekao je on i objasnio da Most, zajedno s takvim HDZ-om suupravlja Hrvatskom, pa je nužno da bude spreman na sve scenarije, uključujući i pad vlade.

Odgovorna politička opcija treba u takvim trenucima da misli na dobrobit države, smatra Relković i dodaje da njegova formalna uloga savetnika i, kako je rekao, državni honorar koji uz to ide nisu vredni žaljenja, kad je država u pitanju.

Podseća da su birači na izborima i HDZ-u i SDP-u jasno rekli da nisu dobili pravo samostalnog upravljanja državom.

"Most im to ne sme dati. Jedino legitimno prekomponovanje je velika koalicija HDZ-a i SDP-a, a ona nije na vidiku, nego neko kokošarenje. Sada, kad više nisam savetnik u vladi, imam i kao građanin potpuno slobodnu poziciju ukazivanja na to", rekao je Relković.

Orešković: Hrvatska vlada je stabilna 

Hrvatski premijer Tihomir Orešković ne zna zašto potpredsednik vlade i lider Mosta Božo Petrov govori o prevremenim parlamentarnim izborima na jesen, jer, kako tvrdi, vlada je stabilna.

"Ne znam zašto Petrov tako govori, vlada je stabilna", rekao je Orešković.

On se, doduše, saglasio da je situacija s kvorumom koja se dogodila upetak u Saboru nedopustiva. Upozorio je da je svaki zastupnik dužan i ima odgovornost da dolazi na posao.

Hrvatski sabor već tri sedmice ne može da donese nijednu odluku jer nema kvoruma, što se dogodilo u petak.

Inače, dok sukobi u vladajućoj hrvatskoj koaliciji postaju sve otvoreniji, nezadovoljstvo buja i u najvećoj stranci - HDZ-u Tomislava Karamarka, pa je nju nakon 26 godina odlučio da napusti jedan od njenih osnivača, riječki HDZ-ovac Hrvoje Burić.

On je pismo o napuštanju stranke poslao juče šefu HDZ Rijeka Lucijanu Vukeliću.

Burić je, inače, slovio kao jedan od najaktivnijih HDZ-ovaca u Rijeci.

U objašnjenju o napuštanju stranke nakon 26 godina, Burić je istakao da je to puno godina kroz koje je sazreo, i kao osoba i kao političar.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се