Republika Srpska između dve bine

I vlast i opozicija koje su juče održale mitinge u Banjaluci zadovoljne su postignutim. Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik zadovoljan je, kaže, što se pokazalo da njihova politika ima većinsku podršku naroda. U međuvremenu, opozicija ne odustaje od svojih šest zahteva i insistira na vanrednim izborima.

I opozicija i vlast sebe vide kao pobednike posle jučerašnjih okupljanja. Takmiče se u izjavama ko je šta pokazao narodu.

"Skupovi vlasti i opozicije pokazali su nekoliko neoborivih istina. Prva je da je društvo u RS slobodno i demokratsko, i da je svima omogućeno da u miru izraze svoje političke stavove", ističe predsednik RS Milorad Dodik.

Napominje da mu je drago "što je tzv. opozicija organizovala proteste" i što su brojem okupljenih i zahtevima potvrdili da nemaju podršku u narodu.

"Mogu reći da smo zadovoljni jučerašnjim skupom. Svi zahtevi koje smo postavili biće artikulisani kroz naše političko delovanje, parlamentarno, vanparlamentarno u narednom periodu. Rekli smo da novo okupljanje sledi biće drugačije ako se ne ispune temeljni zahtevi koji se direktno tiču socijalnog statusa građana", ističe Dragan Čavić iz Narodnog demokratskof pokreta.

Jedan od zahteva su i prevremeni predsednicki i parlamentarni izbori.

"Vanredni izbori da, ali na svim nivoima. Kad kažem na svim nivoima, mislim i na parlamentarnu skupštinu BiH, ali i na prevremene izbore za člana Predsedništva BiH iz RS", ukazuje Marko Vidaković iz SNSD-a.

Rezime prave i analitičari.

"S ovim niko nije pobedio, samo je izgubila RS jer su ostale i dalje podele kakve su bile sa tendencijom širenja. Ovo je predizborna kampanja za lokalne izbore, ali neko pokušava da uvede nove detalje, nove elemente da budu i opšti izbori, ali ne na svim nivoima već u RS", kaže analitičar Gostimir Popović.

Rezimiraju i građani Banjaluke. Neki kažu da je to bila samo "mala olimpijada" u Banjaluci, dok drugi odobravaju održavanje dva mitinga sa kojih su upućene različite poruke.

I dan posle različite su i procene koliko je ko ljudi okupio na mitingu. Priliku da tačno u broj provere poverenje birača i jedni i drugi imaće 2. oktobra kad se održavaju lokalni izbori. Redovni predsednički i parlamentarni su za dve godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи