Ulice Banjaluke čuva 2.000 policajaca

U centru Banjaluke održaće se dva skupa - protest koji organizuju predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu će biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa koalicionim partnerima.

Uprkos tome što je srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira.

Vučić je zamolio sve političke aktere u RS da sagledaju situaciju a građane pozvao da sve razlike rešavaju mirnim putem.

Inače, prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest "Oslobodimo Srpsku!" je zakazan zbog nezadovljstva postojećim stanjem u RS, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija.

To potvrđuju i slike iz parka Mladena Stojanovića i sa Trga Krajine, gde su, na udaljenosti od svega 1,6 kilometara, već postavljene bine sa kojih će lideri stranaka u RS poslati svoje političke poruke.

Bez obzira što predstavnici obe strane pozivaju na mir i toleranciju, zbog najava mogućeg dolaska ekstremista iz Srbije, Hrvatske i ostatka Bosne i Hercegovine, skupove će obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Zbog održavanja javnih skupova, Gradska uprava je donela odluku o obustavljanju saobraćaja u centru grada. 

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom javnih skupova doneta je Naredba o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrani prodaje i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke za 14. maj, od 00 do 20 časova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво