Banjaluka uoči protesta

Predstavnici vladajuće koalicije u RS ponudili su opoziciji da poštujući poziv patrijarha Irineja i upozorenje srpskog premijera Aleksandra Vučića otkažu proteste. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da vladajuća koalicija ima većinsku podršku građana, da su dobili vlast na izborima i to je najbolji dokaz legitimiteta. Pozivajući građane da sutra podrže policiju, Dodik navodi da su institucije spremne da obezbede mir i da Srpska ostaje mirna.

Milorad Dodik je rekao da kao predsednik Republike poručuje da su svi građani koji dođu na jedan i drugi skup građani Republike Srpske, da niko neće biti favorizovan, da neće biti nemira i da će svi oni koji to pokušaju biti sankcionisani.

Ni predstavnici opozicije ne veruju da će sutra biti sukoba. Mladen Ivanić kaže da je podignuta nepotrebna tenzija.

"Opoziciji je jasno da se vlast menja na izborima i nemamo nameru da to drugačije radimo", kaže Ivanić.

Mladen Bosić iz SDS-a kaže da će sarađivati sa policijom, ali nema odustajanja zbog poziva patrijarha Irineja.

Ukoliko SPC želi da se bavi politikom, "neka osnuju svoju stranku i izađu na izbore", rekao je Bosić uveren da bi, kako kaže, bili iznenađeni brojem glasova koji bi dobili.

Dragan Čavić kaže da je opozicija uputila žalbu policiji i da traže protestnu šetnju. Promeniće trasu i tvrdi da neće doći do kontakta sa građanima koji dođu da podrže vlast.

"Mi ćemo sutra biti na skupu i garantujemo da neće biti nikakvih rušenja, paljevina ili bilo kakvih ekscesa", kaže predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Ministar policije Republike Srpske kaže da prema njihovim podacima, u subotu iz Federacije, Srbije i Hrvatske u Banjaluku dolaze oni koji žele da izazovu nemire.

Proteste će obezbeđivati 2.000 policajaca, očekuje se dolazak 300 autobusa na oba mitinga. Oko grada će biti postavljeni punktovi, autobusi će u grad pod policijskom pratnjom a između dva skupa biće postavljene ograde .

"Svi oni koji dolaze u Banjaluku, pozivam ih da dođu sa dobrim namerama, ne sa ciljem rušenja, sukoba, paljenja, napada na policiju ili slično. Sve ovo govorim zato što imamo mnogo informacija da su u Banjaluku spremni da dođu pojedinci ili grupe upravo sa takvim namerama", kaže ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač.

Da je skup visokorizičan smatra i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić ali ne zbog dolaska onih koji bi mogli da naprave nemire, već zbog toga što je, ocenjuje, Policija Republike Srpske dozvolila održavanje dva protesta.

"Netačno je. Neka kažu koje su te grupe, pa neka građani znaju", kaže ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

U Republici Srpskoj svi apeluju da protesti prođu mirno i bez ugrožavanja bezbednosti i građana i objekata.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво