Dodik za otkazivanje protesta i razgovore, Bosić protiv

Predsednik RS Milorad Dodik poziva opoziciju da posluša apel patrijarha Irineja i otkaže sutrašnji protest, a da rešenje za probleme nađu kroz razgovor. Predsednik opozicione SDS Mladen Bosić poručuje da je iluzorno očekivati da opozicija odustane od protesta.

Lideri vladajućih stranaka u Republici Srpskoj poručili su predstavnicima opozicije da su spremni da ispoštuju poruku patrijarha srpskog Irineja i odustanu od protesta ukoliko to uradi i opozicija, javlja dopisnik RTS-a iz Banjaluke.

Predlažu da se u subotu umesto protesta održi sastanak svih predstavnika parlamentarnih stranaka kod predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ukoliko opozicija ne prihvati poziv, vladajuće stranke poručuju da idu na proteste, da neće biti nemira i da će Republika Srpska u subotu pokazati da je demokratsko društvo.

"Dva najveća oslonca Republike Srpske su Srbija i SPC i zato smo spremni da, poštujući poziv patrijarha Irineja i ozbiljno upozorenje srpskog premijera Aleksandra Vučića, otkažemo proteste. Sada je opozicija na potezu jer je naš protest reakcija na okupljanje koje organizuje opozicija", poručuje predsednik RS Milorad Dodik.

Ne dolazimo na proteste da bismo pravili nerede i nasilje već da pokažemo da imamo podršku za politiku koju vodimo, a pobeda na izborima je najbolji pokazatelj, rekao je Dodik.

Milorad Dodik je rekao da, kao predsednik RS, poručuje da su svi građani koji dođu na jedan i drugi skup građani Republike Srpske, da niko neće biti favorizovan, da neće biti nemira i da će svi oni koji to pokušaju biti sankcionisani.

Predsednik RS je liderima opozicije poručio i da njegove pozive na razgovore i otkazivanje skupova ne shvate kao slabost.

"Ja bih voleo da opozicija to otkaže jer će očigledno doživeti debakl. Jedina njihova primedba je da smo naš miting zakazali u isto vreme. Oni imaju razlog zašto zakazuju svoj protest, a mi zašto zakazujemo naš miting", rekao je Dodik Tanjugu.

Prema njegovim rečima, lideri opozicije nastoje da probleme na nivou Bosne i Hercegovine svale na vlast u Republici Srpskoj.

Ocenio je da je to plan da se spreče krediti Svetske banke, ruska pomoć i upitao ih šta su oni uradili da bi se popravila situacija u RS.

Predsednik RS istakao je da je u kontaktu sa liderima opozicije koje je, kako kaže, zatekla molba patrijarha i dodao da, ukoliko javni skupovi u centru Banjaluke ipak budu održani, očekuje da prođu u miru.

Naglasio je da veruje u policiju RS i poručio da će, bez obzira s koje strane dolazili, svi biti rigorozno kažnjeni ukoliko naruše zakon o javnom redu i miru.

Bosić: Iluzorno odustati od protesta 

Predsednik opozicione Srpske demokratske stranke Mladen Bosić poručio je da bi odustajanje od protesta značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na svoje mišljenje i javno okupljanje, te je stoga iluzorno očekivati da će se to dogoditi.

Bosić je poručio patrijarhu Irineju, koji je pozvao na odustajanje od protesta i vlast i opoziciju, da je mogao da zamoli Dodika da miting vlasti odloži za nedelju.

Na ponovljen Dodikov poziv na razgovor, Bosić je odgovorio da ne vidi o čemu bi mogli da razgovaraju.

"Ako misli da nas pozove da odustanemo, ja njega pozivam da odloži miting za sutradan. To bi bilo sasvim korektno, jer nemamo ništa protiv njegovih mitinga, samo neka ne ugrožava bezbednost", ponovio je Bosić.

Dodika je optužio da je kontramiting zakazao da bi sprečio protest opozicije protiv, kako je rekao, ovakve ekonomske i socijalne situacije u Repulici Srpskoj.

"Prihvatanje njegove igre bi značilo da mi moramo da odustanemo svaki put kada bi bilo ko poželeo da protestuje, tako što će on da zakaže kontramiting i da prikažze da mi želimo sukobe Srba sa Srbima", rekao je Bosić u izjavi za Tanjug.

Lider SDS-a uverava da opozicija ne žele nikakve sukobe među
građanima i da veruju da se oni neće dogoditi.

"Njih može da bude jedino ukoliko bude organizovanih, ubačenih elemenata, čiji je cilj da naprave sukob ili ukoliko policija bude zloupotrebljena da sprečava proteste koji su u skladu sa zakonom i našim ljudskim pravima", smatra Bosić.

Ponovio je da Crkva ne bi trebalo da se meša u politiku.

"Crkva ne bi smela da se stavlja ni na jednu stranu, da se meša u politička pitanja. Stavljanjem na jednu stranu morala bi da se zapita šta misli ona druga polovina u Republici Srpkoj, koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je loše za crkvu", rekao je Bosić.

Ukoliko SPC želi da se bavi politikom, "neka osnuju svoju stranku i izađu na izbore", rekao je Bosić uveren da bi, kako kaže, bili iznenađeni brojem glasova koji bi dobili.

Najavio je da će zahtevi opozicije biti izneti na sutrašnjem protestu za koji, kako kaže, nije planirano da traje duže od jednog dana.

Bosić, međutim, nije isključio mogućnost da se sutrašnji protest produži na više dana ukoliko, kako je rekao, vlast nastavi da pravi gluposti i da ljude, koji protestuju zbog lošeg stanja, vređa i naziva ih izdajnicima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи