Lukač: U Banjaluku dolaze pojedinci sa lošim namerama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odobrilo je održavanje najavljenog protesta opozicije i mitinga vladajućih stranaka. Za obezbeđenje oba skupa biće angažovano oko 2.000 policajaca.

Ministar Dragan Lukač rekao je na pres-konferenciji da MUP RS raspolaže podacima "da postoje grupe koje bi htele da izazovu nerede, ističući da će policija koristi zakonske nadležnosti i to neće dozvoliti".

"Naše informacije govore da grupe i pojedinci sa lošim namerama u Banjaluku dolaze iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske. Neki su već u Republici Srpskoj i pod kontrolom su, iako oni misle da nisu", naveo je Lukač.

Lukač je rekao da je zabranjeno održavanje "mirnih okupljanja u pokretu", naglašavajući da bilo kakva šetnja neće biti dozvoljena.

To je, kako je rekao, juče preneo i predstavnicima opozicije, jer "postoji mogućnost da dođe do sukoba".

Za obezbeđenje oba skupa, kako je rekao, biće angažovano oko 2.000 policajaca.

"Svi koji napadnu institucije biće sankcionisani, a institucije zaštićene", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS, dodajući da će u svim autobusima koji dolaze u Banjaluku biti policajci.

Očekuje se dolazak od 100 do 150 autobusa sa pristalicama opozicije, naveo je Lukač, dok bi u Banjaluku trebalo da stigne od 150 do 200 autobusa sa pristalicama vladajućih stranaka. Dodao je da su prevoznici dužni da naprave spiskove.

"Oko grada će biti postavljeni punktovi, a sve trase kretanja do Banjaluke će biti obezbeđene. Između dva skupa biće postavljene i ograde kao tampon-zone", rekao je Lukač.

Naglasio je da se razmatarala i mogućnost zabrane najavljenih protesta i mitinga, kao visokorizičnih, ali da se od toga odustalo jer vjeruju organizatorima da će sve proteći u najboljem redu.

"Očekujemo da će to i ispoštovati, jer su oni odgovorni", rekao je Lukač.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je sve učesnike sutrašnjih okupljanja da na miran i dostojanstven način iskažu svoje stavove i da ne ugrožavaju imovinu, objekte i druge građane.

Čubrilović je izrazio zabrinutost zbog najava o mogućim incidentima.

"Okupljanje građana je izraz slobode govora i merilo demokratičnosti svakog društva i zato je neophodno uložiti maksimalne napore da najavljena okupljanja proteknu mirno i dostojanstveno", rekao je Čubrilović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво