Vlast i opozicija u RS poručuju: Nemira neće biti

Posle jučerašnjih navoda u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci da će neko pokušati da izazove nemire u Republici Srpskoj u subotu kada se održavaju miting vladajuće većine i protest opozicije, dan posle, te navode organizatori demantuju. Tvrde da će uraditi sve da spreče nemire. Srpski ministar policije poručuje da će sprečiti da incidente izazove bilo ko iz Srbije. MUP Republike Srpske odobrio je protest opozicije, ali ne i planiranu šetnju.

Republiku Srpsku neće niko destabilizovati, poručuje predsednik Milorad Dodik. Za to će se pobrinuti jake bezbednosne strukture koje će potrebnim merama obezbediti da u subotu sve prođe mirno. Tvrdi – Republika Srpska je sposobna da sačuva mir.

"Subota je dan mira, stabilnosti, pokazivanja demokratskog kapaciteta RS i tako će ostati. Onaj ko dođe sa namerom da nešto, imaće problem sa policijom i sa, naravno, zakonom", rekao je predsednik RS.

Dodik odgovara i na navode predsednika SDS-a Milana Bosića da će nemire izazvati ekstremisti iz Srbije.

"Govoreći da samo sa srpske strane mogu doći ekstremisti on daje pravo i legitimitet mnogim tvrdnjama koje smo čuli u Sarajevu ranije da samo iz Srbije dolaze ekstremističke grupe i rade ekstremističke pretnje, u svakom slučaju da treba polako smiriti sve, Bosić mora da demantuje ono što priča, jer u Srbiji nema ekstremista koji dolaze ovde", kaže Dodik.

Te tvrdnje demantuje i ministar policije Srbije Nebojša Stefanović.

"Naša policija neće dozvliti da bilo kakava ekstremistička grupa ili u nekom većem obimu neka lica iz kriminogene sredine odlaze u RS i da učestvuju u bilo kakvim neredima tamo. Ono što je važno je da RS spreči takav scenario od strane nekih ekstremističkih grupa tamo, dakle to je važan deo priče gde svi treba da pozovu ljude na smirenje", istakao je Stefanović.

Iz Saveza za promjene optužuju organizatore kontra protesta za haos u Republici Srpskoj. Ne veruju u navode da će nemire izazvati ekstremisti iz Srbije ili vehabije iz Bihaća. Tvrde – postoji treći plan.

Adam Šukalo iz Saveza tvrdi da će ubaciti svoje ljude u autobuse koje organizuju organizatori protesta "Oslobodimo Srpsku".

"Daju po 100, 200 maraka, u principu, treba da budu mlađi ljudi i oni treba u parku da izazovu haos. Oni koji budu tu vrstu priče pokrenuli, mi ćemo njih izdvojiti i pitati ko su. Mi imamo svoju odgovornost, angažovali smo privatnu bezbednosnu agenciju koja će takođe vršiti kontrolu", rekao je Šukalo.

U međuvremenu, izvorna Srpska demokratska stranka i Udruženje žena žrtava rata pozivaju organizatore oba skupa da odustanu od okupljanja u subotu. Iz izvornog SDS-a navode da se vlast niti stiče niti brani na ulici, već na izborima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво