Merčepu pet i po godina zatvora zbog ratnog zločina

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osuđen je na sudu u Zagrebu na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

Predsednik sudskog veća Županijskom suda u Zagrebu Zdravko Majerović rekao je obrazlažući presudu da je utvrđeno da je Merčep kriv, jer kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a nije sprečio pripadnike te jedinice da čine zločine, već im je dao prećutno odobrenje i za vreme dok nije bio na terenu.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i nestanak još tri osobe. Šest osoba je preživelo mučenje. 

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je prošle godine taj deo optužbe ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da sudsko veće Merčepa proglasi krivim i primereno kazni, jer je u dokaznom postupku nedvosmisleno utvrđeno da je Merčep u svojem postupanju ostvario sva obeležja ratnog zločina što su osim uvida u dokumentaciju potvrdili i brojni svedoci, među kojima su i preživele žrtve zločina iz 1991. godine.

Iako nije bilo dovoljno dokaza da je Merčep bio formalni komandat rezervne jedinice koja se nazvala njegovim imenom, tužilaštvo smatra da je dokazano da je on bio faktički komandat i neosporni autoritet, kao i da je znao za zločine i nije ih sprečio.

Na suđenju Merčepu ispitani su brojni svedoci, od pripadnika tadašnjeg političkog i vojnog vrha do pripadnika jedinice.

Svedočile su i preživele žrtve zločina koje su opisivali zlostavljanja, među ostalim, i mučenja zarobljenih strujom i likvidacije drugih zatvorenika.

Merčep je uhapšen krajem 2010. godine, a suđenje mu je počelo početkom 2012. Na početku suđenja odbacio je krivicu za ratni zločin, a od početka je negirao da je bio nadređen jedinici koja se nazivala njegovim imenom.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво