Mitinzi i mirna Bosna

Predsednik RS Milorad Dodik pozvao je sve učesnike protesta, zakazanih za subotu, na mir kako bi se pokazalo snažno demokratsko lice Republike Srpske. Dodik zahvaljuje srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na brizi prema Srpskoj i navodi da je miting vladajuće koalicije ustvari zakazala opozicija. Opozicija poručuje da ne odustaju od protesta i da je policija tu da obezbedi mir.

Protesti u subotu trebalo bi da počnu u 12 časova. Obe grupe na udaljenosti manjoj od nekoliko stotina metara. Jedni pod sloganom "Srcem za srpsku – Stop izdaji" a drugi kažu "Oslobodimo Srpsku". Sat vremena kasnije u 13 časova iz opozicije najavljuju protestnu šetnju do mesta okupljanja pristalica vladajućih stranaka.

Iz vladajuće koalicije poručuju da organizuju miting da bi pokazali stav prema očuvanju Republike Srpske i da oni koji dođu na ovaj skup neće praviti nerede.

Dodik smatra da pitanje vlasti treba da se rešava na izborima, kao u svim civilizovanim zemljama. Poručuje da budućnost Srpske zavisi od toga da li će iza sebe imati legitimne i legalne procese u konstituisanju vlasti.

"Svaka vrsta informacije o ugrožavanju stabilnosti i bezbednosti je dobro došla. Zahvalan sam Vučiću. Siguran sam da će ova dva događaja biti bezbedna. Potpuno stojim iza onoga što treba da učine nadležni organi da očuvaju mir i neće se oklevati prema bilo kome", rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

Mladen Bosić iz opozicionog SDS-a kaže da neće i ne mogu odustati od protesta. Kaže da je srpskom premijeru rekao da postoje ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na kontramiting u subotu 14. maja.

"Očekujem da organi Srbije intervenišu ukoliko imaju podatke o ekstremistima iz Srbije koji bi mogli doći ovde da prave nerede. Od policije RS očekujem da radi svoj posao i obezbedi red i mir", kaže Bosić.

Iz opozicionog Saveza za promene poručuju da organizuju mirne i masovne proteste jer su nezadovoljni postojećim stanjem u Srpskoj.

Kažu da nije tačno da opozicija priprema nasilnu promenu vlasti već traže promenu teškog ekonomskog stanja. Iz SNSD-a odgovaraju da Savez za promene proteste u Srpskoj organizuje po nalogu Bakira Izetbegovića protiv Republike Srpske i vlasti koju je birao narod na izborima. Time, kažu vraćaju dug za ministarske fotelje u Sarajevu.

"To ne znači da mi treba da klimamo glavom u Banjaluci, a da u Sarajevu radi ko šta hoće sprovodeći politiku Bakira Izetbegovića", kaže predsednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Prema onima koju su stali pred kameru ne može se računati na masovne proteste. S druge strane organizatori najavljuju dolazak pristalica iz ostalih delova Republike Srpske. Protesti u subotu glavna su tema svih medija, portala i društvenih mreža.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво