Sumnjivi poslovi bračnog para Karamarko tema Sabora

Današnja sednica Hrvatskog sabora je u znaku najnovije afere u koju su umešani potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, njegova supruga Ana i lobista mađarskog MOL-a Josip Jozo Petrović, koja je u hrvatskoj javnosti nazvana "Konsultantica". Pojedini poslanici pozivaju Karamarka da podnese ostavku.

Pauzu na samom početku zatražilo je čak deve poslaničkih grupa koje žele da se izjasne o događajima u vladi i situacije vezane za INU i MOL. Većina zastupnika koja se juče oglasila ovim povodom iz Mosta, manje članice vladajuće koalicije, i najuticajnijeg opozicionog SDP-a smatra da bi Karamarko trebalo da podnese ostavku.

Potpuno je svejedno da li je na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko ili Ivo Sanader, jer je način rada isti, da se privatni džep stavlja ispred javnog interesa, poručio je Peđa Grbin iz SDP-a.

U ime Kluba zastupnika SDP-a tražio je pauzu zbog afere o poslovanju Karamarkove supruge Ane s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem.

"Ova afera je pokazala da je Hrvatska talac osoba koje kontinuirano rade za svoj vlastiti džep, makar to značilo da će rasprodati svu imovinu koja je ostala u hrvatskom vlasništvu", rekao je Grbin poručivši zatim kako SDP traži da Tomislav Karamarko, kao prvi potpredsednik vlade podnese ostavku ili će Klub zastupnika SDP-a pokrenuti postupak za njenjegova opoziv.

Drago Prgomet (HRID) je otišao korak dalje i zatražio ostavku cele vlade.

"Pozivam vladu da, umesto haosa koji proizvodi, odstupi, jer očigledno nije spremna", rekao je Prgomet i dodao da je neuspeh ove vlade neuspeh svih građana.

On smatra da Hrvatska u ovom trenutku nema vladu.

Nansi Tireli je u ime Laburista tražila da se članovi vlade, posebno Karamarko, izjasne o ovoj aferi. 

"Članovi vlade nisu ništa drugo nego lobisti velikih kompanija, koji to sprovode pod krinkom velikih investicija u cilju oporavka", rekla je Tireli. 

Na aferu s osvrnuo i Milorad Pupovac (SDŠ). 

" U bivšoj Jugoslaviji INA je doprinosila BDP-u Republike Hrvatske 10 odsto. Kako mi branimo interese INE u samostalnoj Hrvatskoj? Nažalost, ne radimo dobro. To je opterećenje koje opterećuje ovu vladu, Sabor i politiku uopšteno. Iz tog razloga, neke stvari se naprosto ne smeju događati. Nezavisno od toga kako to ocenjuje Poverenstvo za sukob interesa. Proganjaćemo veštice, ali nećemo biti u stanju zaštiti ono što nam čini kuću u kojoj živimo", rekao je Pupovac.

Silvano Hrelja je u ime Kluba HSU-a i Stipe Petrina poručio kako ima dokaz da su dokumenti objavljeni vezano za ovu aferu autentični.

"Ovo je puno ozbiljnija situacija nego što očigledno izgleda. Sinoć sam dobio autentični dokument. Objavljeni dokumenti su autentični i to ćemo dati javnosti. Ne želim nikoga pozivati na ostavke i smene, ja želim reći da se dokaže da smo država apsurda. Dno je blizu, niže se afera za aferom ", upozorio je Hrelja, preneo je portal 24sata.

Ivan Šuker (HDZ) je rekao da će, ako je Karamarko prekršio zakon, institucije to reći. 

"Mi nismo tu da sudimo. Ključni problem koji treba da nas zabrine kako i na koji način cure dokumenti koji ne bi trebalo da cure", rekao je Šuker. 

Zagrebački nedeljnik Nacional u najnovijem broju navodi da je lobista mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savetovanja firmi u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko.

Navodi kako je uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast Petrovićeva firma njegovoj tadašnjoj partnerki, a sadašnjoj supruzi za usluge savetovanja platila najmanje 60.000 evra, odnosno pola miliona kuna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара