Nova afera u Hrvatskoj, Karamarkov sukob interesa?

Potpredsednik hrvatske vlade i lider najuticajnije vladajuće HDZ Tomislav Karamarko najavio je da će od nadležne komisije zatražiti da utvrdi da li je u sukobu interesa, zbog afere o saradnji njegove supruge sa lobistom MOL-a Josipom Petrovićem.

Zagrebački nedeljnik Nacional objavio je da je Josip Petrović preko svoje firme za savetovanje "Peritus" gotovo pune dve godine plaćao usluge firmi "Drimia", u vlasništvu Ane Šarić Karamarko.

Teze iz članka o vezama Karamarka i Petrovića potkrepljene su faksimilom ugovora o toj saradnji. Ugovor je sklopljen 1. februara 2013. između Petrovićeve firme i agencije u vlasništvu Karamarkove supruge, a tada partnerke Ane Šarić i trajao je do 31. januara 2015.

Petrović je za usluge savetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu plaćao 2.500 evra mesečno. Ukupno je isplatio najmanje pola miliona kuna, piše Nacional, a prenosi portal Indeks.

"Poslovanje firme moje supruge više je puta tokom proteklih godina, isključivo s ciljem stvaranja političkog pritiska na mene lično, bilo meta istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Poreske uprave i različitih inspekcija. Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih firmi nikada nije utvrdio ni najmanju nepravilnost", rekao je Karamarko.

Kada je reč o optužbama za mogući sukob interesa, a zbog saradnje firme njegove supruge s drugom privatnom firmom i to za vreme dok nije bio član vlade, Karamarko je najavio da će još danas lično zvanično zahtevati od Komisije za sprečavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvesti javnost.

Karmarko je još naveo da je tokom cele svoje karijere sam uvek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je reč o osetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to će, kaže, nastaviti da čini i dalje.

Burne reakcije iz Mosta i SDP-a 

Povodom najnovije afere o saradnji Karamarkove supruge i lobiste mađarskog MOL-a, usledila su burna reagovanja u Hrvatskoj.

SDP-ovac Gordan Maras je prvom čoveku HDZ poručio da napusti funkciju, a Mostovac Miro Bulj je pozvao da se utvrdi da li je Karamarko u sukobu interesa.

"Karamarko odlazi. HDZ-ov deo vlade treba hitno opozvati. Da li se na ovaj način prodaju nacionalni interesi", napisao je na svom Fejsbuk nalogu Maras.

Mediji navode da je izvor sukoba u vladi, između potpredsednika Bože Petrova i Tomislava Karamarka, bio upravo arbitraža Ina-Mol, a čelnik Mosta javno je kritikovao Karamarka zbog njegovog prijateljstva s Jozom Petrovićem.

Maras, naime, smatra da je reč o čistom sukobu interesa jer je reč o tome da je firma Karamarkove supruge dobijala novac od firme Joze Petrovića, koja je imala ili ima ugovor sa MOL-om.

Istog mišljenja je i Bulj iz Mosta koji je pozvao Komisiju za sprečavanje sukoba interesa da provere premijera, potpredsednike vlade Karamarka i Petrova, ministre privrede i preduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu saradnju s MOL-ovim konusltantnima ili MOL-om, koji je, kako je naveo, otuđio hrvatsku INA-u na neprijateljski način.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво