Sarajevo, SDA odgovara Nikoliću

Stranka demokratske akcije ocenila je kao neutemeljenu izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o napretku BiH i Republike Srpske i optužila Banja Luku za blokadu evropskog puta BiH.

Tomislav Nikolić je u nedelju na konferenciji za novinare nakon obeležavanja Dana sećanja na žrtve stradale na stratištu Donja Gradina izjavio da "Srbija priznaje BiH, sa njom ima izvanredne odnose, želi joj svako dobro, ali isto tako želi i RS svako dobro".

"Ne odobravamo kada BiH ugrozi Republiku Srpsku", rekao je Nikolić.

SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović, u saopštenju navodi da se "radi o vrlo ciničnoj zameni teza, jer je Nikoliću jako dobro poznato gde leže uzroci blokade evropskog puta BiH, kao i njenog ukupnog napretka" i tvrdi da blokada redovno dolazi iz RS.

"Stalne pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, blokade državnih intitucija, konstantna zagovaranja o održavanju referenduma, dolaze upravo iz RS. Predstavnici RS blokirali su usvajanje niza zakona na koje se BiH obavezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", tvrdi SDA.

Iz SDA napominju da je dovoljno navesti Zakon o bankarskoj superviziji, koji su takođe blokirali predstavnici RS, što je rezultiralo aktuelnom bankarskom katastrofom u RS, koja će koštati sve građane BiH.

Oni smatraju da RS opstruira objavljivanje rezultata popisa stanovništva, kao i donošenje državne strategije u infrastrukturnim sektorima, koji su ključni uslov za korišćenje IPA sredstava. To su, kako tvrde iz SDA, samo neki od primera koji pokazuju da RS ometa integrisanje BiH u Evropsku uniju.

Iz Izetbegovićeve stranke naglašavaju da, ako je predsednik Srbije, kao što tvrdi, prijatelj BiH i njenih entiteta, onda svojim izjavama treba da utiče na političko vođstvo RS da, umesto blokade, zauzme konstruktivan odnos prema svim procesima vezanim za napredak BiH.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се