Otvorena Ferhadija u Banjaluci

Više od 10.000 ljudi okupilo se u Banjaluci na svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija, koja je srušena tokom rata 1993. godine, prenose lokalni mediji. Skup protekao bez problema.

Svečanosti su prisustvovali brojni lokalni zvaničnici, kao i zvaničnici i diplomate regiona i Evrope, te premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu sa suprugom.

Otvaranju džamije prisustvovali su, između ostalih, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, članovi Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i drugi.

Obnova džamije koja je porušena tokom rata počela je 2001. godine, a u to je uloženo oko pet miliona evra. Ferhadija je sagrađena u 16. veku u vreme Ferhat-paše Sokolovića, 1950. uvrštena je u kulturnu baštinu BiH, a zatim i na listu spomenika svetske baštine Uneska. 

Program svečanog otvaranja je započet učenjem Kurana hafiza iz Turske, a nastavljen obraćanjem gostiju.

Dobrodošlicu zvanicama uputio je muftija banjalučki Osman Kozlić, koji je istakao da je otvaranje obnovljene Ferhadije veliki dan za Banjaluku, za suživot, toleranciju i mir.

"Ferhadija ponovo otvara svoja vrata i kapije. Ona ne optužuje nikoga za zlo koje joj je naneto, ali nas opominje svojim ponovnim rađanjem i otvaranjem - da pamtimo kako nam se slično zlo više ne bi ponovilo", poručio je muftija Kozlić.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ocenio je da je Ferhadija poruka mira svim narodima u Bosni i Hercegovini (BiH) i svim građanima u svetu.

Rekao je da je BiH sa svim svojim narodima i svim konfesijama "jedno biće i jedno srce, a da bi njena podela značila deljenje jednog srca".

"Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva niti Sarajevo od Mostara, nikada", ocenio je Davutoglu, dodavši da se zlo koje se desilo u BiH, nikada više ne sme ponoviti.

Turski premijer je rekao i da je Ferhadija zajednička istorijska i kulturna baština Turske i Bosne i Hercegovine, kao i mnoge druge džamije i objekti u BiH.

Davutoglu je rekao da se otvaranjem Ferhadije šalje dobra poruka iz Banjaluke u svet, da postoji savest o onome što je učinjeno, kada je džamija srušena, kao i savest koja je dovela do njene ponovne izgradnje.

"Imate 78 miliona prijatelja u Turskoj, koji su s vama u svakoj situaciji da vas podrže. Kad nekome ovde poteče krv iz nosa, kod nas krene krv iz žile kucavice. Danas smo ovde zbog lepote, bratstva, svih naroda, zbog BiH", rekao je turski premijer u ostavci.

Davutoglu je naveo da je vest o rušenju Ferhat-pašine džamije primio pre 23 godine u Maleziji, gde je kasnije boravio i prvi predsednik BiH Alija Izetbegović i da su zajedno plakali zbog toga.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je u svom obraćanju da je poruka koja se danas šalje iz obnovljene džamije u Banjaluci istorijskog karaktera i da je obaveza svih da grade budućnost i uče jedni od drugih.

On je naglasio je da je uveren da će Srbi otvaranje Ferhadije doživeti kao ponovno obnovljeni život u ovom gradu.

"Oni koji su rušili Ferhadiju pokušali su opovrgnuti multietičnost ovih prostora ali nisu uspeli u tome i to je i danas vidljivo jer se Ferhadija otvara zajednički", poručio je Izetbegović.

Mladen Ivanić je istakao da je značajno da se narodi u BiH vrate normalnom stilu komunikacije i života.

"Da budemo svesni svojih različitosti ali da to ne sprečava da svako čuva svoj identitet i da živimo u normalnim okolnostima. Mislim da je ovo događaj koji bi trebalo da stvori još normalniju atmosferu unutar BiH", naveo je Ivanić.

Okupljenima su se obratili i predstavnici srpske pravoslavne, katoličke crkve i jevrejske crkve. Ističu: Uvažavajući tuđe, najbolje poštujemo svoje.

Episkop Jefrem je čestitao ovaj dan i događaj, obnove i otvaranja bogomolje i njeno stavljanje na molitvenu upotrebu pripadnicima Islamske zajednice u BiH.

"Zapravo svi smo različiti, čak i braća. Iako je molitva moguća svuda i na svakom mestu, ona se najjače doživljava u bogomolji. Želim da ova bogomolja uspešno produži svoju duhovnu misiju", kazao je episkop Jefrem.

Prisutnima se obratio i biskup Komarica, koji se zahvalio dragom Bogu što mu je omogućio da dočeka ovaj istorijski dan i da sa svojim sugrađanima podeli radost otvorenja Ferhadije.

"Čvrsto verujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni činiti jedni drugima dobro, a ne zlo. To je obaveza svakoga, osobito onoga koji veruje u Boga. Kao vernik, molim Boga da svojim blagoslovom prati sve vas vernike muslimane koji ćete mu se u ovom domu klanjati"“, istakao je Komarica.

Otvaranje Ferhadije u Banjaluci dokaz je da se sve može kad se hoće i kada se svi slože i zajedno rade - rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci na ceremoniji otvaranja te džamije.

Zbog velikog broja zvanica, mere bezbednosti u Banjaluci bile su podignute na najviši nivo.

O bezbednosti vernika, diplomata i političara brinulo je više od 1.000 policajaca. Veliku zainteresovanost pokazali su i domaći i strani mediji - otvaranje džamije pratilo je više od 200 novinara.

Ministar untrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je ceremonija otvorenja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci protekla bez problema.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво