Forin polisi: "Kulturni rat" hrvatske ekstremne desnice za prevlast u društvu

Najmlađa članica Evropske unije, Hrvatska ima osvedočenog fašistu u novoj vladi - ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, pred kojim desničari u Poljskoj i Mađarskoj deluju kao mlakonje, ističe se u oštrom tonu teksta američkog portala "Forin polisi" o hrvatskoj krajnjoj desnici. Pošto ultradesničari nemaju većinsko uporište u društvu, Hasanbegovićev "kulturni rat" priprema teren za budućnost, ocenjuje američki magazin.

U tekstu američkog magazina se navodi da je cilj ekstemne desnice da postavi temelj za konačan napad na liberalnu demokratiju.

Forin polisi podseća da je 42-godišnji istoričar, Hasanbegović, nekada bio istaknuti član ultradesničarske partije koja je otvoreno propagirala ustaški pokret iz Drugog svetskog rata (napustio je stranku, ali se nikada nije odrekao njenih načela).

Za razliku od desničara u Poljskoj i Mađarskoj koji pokušavaju da osakate demokratske institucije u svojim zemljama, hrvatski nacionalisti za sada svoj rat vode unutar kulturne scene.

"Kulturni rat" koji Hasanbegović sprovodi u korist ultradesničara "natopljen je krvavom istorijom Balkana", koja i danas ima ozbiljne posledice, smatra Forin polisi.

Imenovanje Hasanbegovića za ministra izazvalo je proteste i kritike Srba i Jevreja u Hrvatskoj, a naročito Centra "Simon Vizental".

Međutim, kao navodi Forin polisi od stupanja na vlast, Hasanbegović nije uradio ništa da otupi svoj radikalizam, uskraćujući finansiranje progresivnim grupama i nezavisnim medijima. Čak je podržao revizionistički film "Jasenovac: Istina" koji negira razmere zločina koje je počila nacistička Nezavisna Država Hrvatska u Drugom svetskom ratu.

U tekstu se naglašava da je marionetska vlast NDH, zavisna od nacističke Nemačke, sistemski ubijala Srbe, Jevreje i Rome, tako okrutno da je i nemački SS prigovarao.

Prema podacima Memorijalnog muzeja Holokausta Sjedinjenih Država, režim NDH ubio je između 377 i 397 hiljada ljudi. Većina su bili Srbi, a ta cifra uključuje i većinu od 40.000 Jevreja ubijenih na hrvatskoj teritoriji. Više od četvrtine žrtava ubijeno je u Jasenovcu.

Hasanbegović je kao mladić pripadao radikalnim krugovima noseći kapu sa ustaškim grbom, što je dokumentovano fotografijom u jednom nedeljniku. Za razliku od umerenih nacionalista koji su polagali pravo na deo Bosne i Hercegovine, Hasanbegović je bio među onim radikalima koji su zahtevali celu njenu teritoriju, kao što je to bilo u doba NDH.

To je opravdavao stavom da su bosanski muslimani zapravo Hrvati islamske veroispovesti. Hasanbegović je musliman, čiji su roditelji došli iz BiH. Ironično, kako se konstatuje u tekstu, Hasnbegović je musliman i manjinski član hrvatske vlade, čiji je nacionalni konzervativizam blizak moćnoj Katoličkoj crkvi.

Forin polisi navodi da je posle perioda umerene poltike u Hrvatskoj sa početka 21. veka, HDZ oštro zaokrenuo udesno, stavljajući pod svoje okrilje mnoge desničarske partije, uključujući i bivšu Hasanbegovićevu stranku.

Prema tvrdnjama američkog portala, redovi hrvatske ekstremne desnice tako su dobro popunjeni da u svakom trenutku na ulice Zagreba mogu da izvedu 5.000 ljudi, kao što je bio slučaju u januaru ove godine. Neki od njih su uzvikavali "Za dom spremni" što je, navodi Forin polisi, hrvatska verzija pozdrava nemačkih nacista "Zig hajl".

Filozof i analitičar Žarko Puhovski ocenjuje da je HDZ potpuno ostao bez ideja i jasne politike, pa je pribegao osobama kao Hasanbegović zbog ideološke ofanzive. Ta ofanziva je, izgleda, uspela kada je posle izbora oktobra 2015, HDZ oformio koaliciju sa umerenom malom partijom. "Hasanbegović je izabran za ministra od strane HDZ-a, kako bi pružio iluziju da partija može da donese promene u Hrvatsku bez stvarne politike, kao što je bavljenje ekonomskim problemima", kaže Puhovski.

Novinar Jerko Bakotin ističe da HDZ nema nikakvu viziju budućnosti, dodajući da se oni služe samo prošlošću. Za razliku od mnogih hrvatskih političara, kako smatra Bakotin, Hasanbegović je "pravi ideolog". On ne želi da korisiti svoj položaj za sticanje novca, kaže Bakotin misleći na visok stepen korupcije u društvu. Prema njegovim rečima, Hasanbegović duboko veruje u svoju misiju.

Duboko zabrinuti zbog hrvatskog zaokreta ka krajnjoj desnici, upućeni ipak napominju da ektremisti neće uspeti da prigrabe vlast u celoj zemlji, kao što je to Viktor Orbanu uspelo u Mađarskoj. Desnica i esktremna desnica u Mađarskoj su pridobili 75 odsto glasača, kaže direktor zagrebačke kancelarije fondacije "Fridrih Ebert" Nenad Zakošek. "Ovde je društvo podeljeno. Ne postoji mandat da se ide toliko daleko", smatra Zakošek.

Forin polisi poručuje da se pristalice krajnje desnice kao što je Hasanbegović nikada neće odreći sna o "velikoj Hrvatskoj", iako nema pokazatelja da su spremni da se late oružja zarad bosanskih Hrvata. Za sada, kao navodi portal, vlada u Zagrebu pokazuje svoje mišiće blokirajući Srbiju u njenim pregovorima sa Briselom o članstvu u Evropskoj uniji.

Zakošek smatra da će progresivne snage u Hrvatskoj uzvratiti. Tokom procesa pristupanja EU postepen napredak je bio očit. "Po ulasku u EU, nastalo je nazadovanje, a Brisel tu ne može mnogo da učini. Unija je izgubila moć da utiče na politiku Zagreba koju je imala tokom pristupnih pregovora", objašnjava Zakošek.

Hrvatska desnica za sada nema moć da krene stopama Mađarske i Poljske, kao što bi želela. Zato je Hasanbegovićev "kulturni rat" još zloslutniji. Priprema se teren za budućnost, zaključuje se u tekstu Forin polisija.

Preveo: Nemanja Kesić

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво