Fond iz Dubaija vlasnik Porto Montenegra

Državni fond Dubaija od danas je stoprocentni vlasnik nautičko-turističkog kompleksa u Tivtu, što je prva investicija vlade te arapske zemlje u Crnu Goru.

Korporacija Investment korporejšn Dubai dogovorila je kupovinu kompleksa ciji je većinski vlasnik bio kanadski milijadrer i vlasnik rudnika zlata Piter Mank.

Novi i stari vlasnici danas na konferenciji za medije u Tivtu nisu želeli da iznesu cenu preuzimanja, navodeći da je reč o poslovnoj tajni. Kanadski dnevnik Global mejl je ranije objavio da je reč o oko 200 miliona evra.

Mank je krajem 2006. godine kupio od Vlade Crne Gore nekadašnje vojno brodogradilište u Tivtu za 23 miliona evra i pretvorio ga u nautičko-turistički centar s jednom od najsavremenijih marina za mega i superjahte u ovom delu sveta.

Investitor tvrdi da je u kompleks do sada investirao 400 miliona evra.

Muhamed el Šaibani, izvršni direktor Investment korporejšn Dubaija, rekao je da je među prioritetima njegove kompanije da "osnaži poziciju Crne Gore kao najbolje evropske jahting destinacije".

Crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da će vlada s novim investitorima nastaviti saradnju "u realizaciji jasne strategije razvoja nautičkog turizma" u Tivtu i Boki Kotorskoj, kao i da će "zajednički raditi na daljem pozicioniranju Crne Gore kao destinacije visoko kvalitetnog turizma".

Pored 450 vezova koji su već izgrađeni i u potpunosti zauzeti i s već dobijenim odobrenjima za izgradnju dodatnih 400 vezova i uz mogućnost izgradnje objekata na 280.000 metara kvadratnih, ovaj rizort ima potencijal da se udvostruči i postane vodeća luksuzna luka za jahte na Mediteranu, navodi se u zajedničkom saopštenju Investment korporejšn Dubaija i Porto Montenegra.

Pored Manka, suvlasnici Porta su bili neki od najbogatijih ljudi sveta, među kojima su ruski oligarh Oleg Deripaska, lord Džejkob Rotšild iz bankarske dinastije i francuski poslovni magnat, izvršni direktor luksuznih brendova Luja Vitona i Henesija Bernar Arno.

Ovo je prva investicija državnog fonda iz Dubaija iako investicije poslednjih godina u Crnu Goru rastu. UAE su među osam najvećih investitora u Crnu Goru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво